{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedočio nekadašnji pripadnik "Žutih osa"

F
28.1.2008. u 16:07
0
0
Svjedočio nekadašnji pripadnik "Žutih osa"
0
Svjedočio nekadašnji pripadnik "Žutih osa"
Na suđenju optuženim pripadnicima paravojne formacije "Žuta osa" za zločine na teritoriji Zvornika 1992., danas je svjedočio nekadašnji pripadnik te jedinice Miroslav Nikolić koji je rekao da je čuo o ubistvu nekoliko Bošnjaka u Domu kulture u Čelopeku, ali da nema saznanja za druge zločine.
U ovom krivičnom postupku optuženi su Dragan Slavković, Brano Grujić, Branko Popović, Ivan Korać zvani Zoks, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević, koji se terete za prinudno iseljenje žitelja sela Kozluk i Divič i za zločine nad Bošnjacima u Domu kulture u Člopeku i mjestima zvanim Ciglana i Ekonomija.

Na današnjem glavnom pretresu Nikolić je rekao da je kao dobrovoljac bio pripadnik "Žutih osa" i da je u Zvorniku bio od sredine aprila do početka juna 1992.

O zločinu u Čelopeku Nikolić je kazao da je čuo da je "Repić" (Dušan Vučković, koji je umro u Okružnom zatvoru u Beogradu) u Čelopeku ubio sedmoro-osmero i da je o tome pričao sa Repićevim bratom "Žućom" (komandant "Žutih osa" Vojin Vučković).

Svjedok tvrdi da se ne sjeća šta mu je "Žuća" odgovorio, niti se sjeća kako je reagirao na priču da je njegov brat ubio nekoliko ljudi.

Nikolić je kazao da je jednom prilikom Repić "potegao" pištolj i na njega, kada je pokušao da mu kaže da se smiri i da ne maltretira ljude po Zvorniku, javio je Tanjug.

Kako je rekao, krajem maja 1992. bilo mu je dojavljeno da trojica Bošnjaka u selu Divič kriju oružje, pa se uputio tamo da to ispita, ali mu je na putu neko kazao da su mještani Diviča iseljeni i da su u Čelopeku, pa je otišao tamo.

Nikolić je rekao da je u Domu kulture u Čelopeku pronašao tu trojicu Bošnjaka, da je sa njima razgovarao i da su poslije tog razgovora oni vraćeni u prostoriju gdje je bilo oko 200 ljudi iz Diviča.

Za zločine na mjestima Ciglana i Ekonomija, Nikolić je rekao da o tome nema saznanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Selektor Zmajeva treba biti
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: