{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stvaranje nove vlasti u Iraku

Klix.ba
16.4.2003. u 11:16
0
0
Stvaranje nove vlasti u Iraku
0
Stvaranje nove vlasti u Iraku
Sastanak između članova bivših iračkih opozicionih grupa i američkih zvaničnika okončan je u blizini Nasirije u južnom Iraku.
Na ovom sastanku okupilo se 80 pripadnika različitih grupa iz i izvan Iraka da bi razgovarali o američkom planu za post-ratni Irak. Sastanak je završen usvajanjem zajedničke izjave u 13 tačaka i dogovorom da se ponovo okupe za deset dana, uz još neke nove sudionike.

U izjavi se navodi da buduća iračka vlada mora biti demokratska i da se moraju poštovati različitosti, uključivši sve Iračane. Zatraženo je uključivanje žena u novu vlast i raspuštanje partije Baath. Lični izaslanik američkog predsjednika Zalmay Khalizad je zatražio od grupa da saradjuju i ponovio predsjednikovo uvjeravanje da Sjedinjene Države nemaju namjeru da vladaju Irakom.

Iračka glavna šiitska grupa, Vrhovni Savjet Islamske Revolucije u Iraku, bojkotirala je ovaj skup, a lider Iračkog Nacionalnog Kongresa Ahmed Chalabi je poslao svog predstavnika. Na hiljade Iračana je jučer u Nasiriyi demonstriralo protiv organizacije ovog sastanka. U isto vrijeme, u Njemačkoj se britanski premijer Tony Blair sastao sa njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom - da bi razmatrali moguću ulogu Ujedinjenih Naroda u post-ratnom Iraku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: