{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo prijavljivanje za Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost

S
18.1.2008. u 15:20
0
0
Počelo prijavljivanje za Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost
0
Počelo prijavljivanje za Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost
Foto: Fellowship.birn.eu.com
Fondacija Robert Bosch, Erste fondacija i Balkanska istraživačka mreža, BIRN, objavljuju da je počelo prijavljivanje za drugu godinu programa stipendiranja novinara na Balkanu.
Ova inicijativa pruža mogućnost za deset novinara iz regiona da dobiju stipendiju za svoje istraživačke priče. Konkurs je otvoren do 29. februara 2008. i svi zainteresirani mogu se prijaviti preko portala Fellowship.

Cilj ovog programa je da pomogne novinarsko izvještavanje o kompleksnim pitanjima unutar regiona, njegovom razvoju i evropskim integracijama, kao i da omogući bolje povezivanje novinara.

Novinari iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije, kao i sa Kosova, pozivaju se da pošalju prijedloge svojih istraživačkih projekata u vezi sa ovogodišnjom temom konkursa – “Energija”.

Pitanje energije je jedna od najvažnijih tema koja okupira zvaničnike i građane čitave Evrope. Pod ovim pojmom se podrazumijevaju standardni oblici energije – ekspolatacija nafte i gasa, izvori energije i klimatske promjene, ali i domen ljudskih kapaciteta – energija razvoja, ideja i promjena.

Ove godine bit će izabrano deset kandidata koji ponude najbolje prijedloge za istraživanja. Programom je predviđen honorar za svakog stipendistu u visini od 2.000 eura i putni troškovi u istom iznosu. Na kraju projekta bit će izabran najbolji stipendista, koji će na svečanom prijemu u Beču biti nagrađen sa 8.000 eura za profesionalno usavršavanje.

Za stipendiste će biti organiziran uvodni trening u Berlinu, bit će im omogućeno da putuju u zemlje regiona i Evropske unije, da se sretnu sa austrijskim i njemačkim političarima i ekonomskim ekspertima i posjete medijske pokrovitelje programa – njemački Süddeutsche Zeitung i austrijski Der Standard.

Sve priče nastale u okviru ovog programa bit će objavljene u posebnoj publikaciji na lokalnim jezicima, kao i na engleskom i njemačkom jeziku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: