|

'Peter Handke je štitio zločince u Bosni'

'Peter Handke je štitio zločince u Bosni'
0
S
Sarajevo-x.com
3.11.2009. u 07:20
25
komentara
0

dijeljenja
'Peter Handke je štitio zločince u Bosni'
Vodeći češki dnevni list 'Mlada fronta-Dnes' objavio je, povodom dodjele nagrade Franz Kafka kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, reakciju poznatog češkog umjetnika Jiria Sozanskyog, koji je svojom umjetnošću pomagao Bosnu i Hercegovinu. 'Dodjelu nagrade Handkeu vidim kao uvredu za žrtve', konstatirao je Sozansky u svome pismu poslanom
Tragom dodjele značajne književne nagrade koju od 2001. dodjeluje Društvo Franc Kafka iz Praga, a čiji su dosadašnji laureati Philip Roth(SAD), Ivan Klíma(Češka Republika), Péter Nádas (Mađarska), Elfriede Jelinek (Austrija), Harold Pinter (GB), Haruki Murakami (Japan), Yves Bonnefo (Francuska), Arnošt Lustig (Češka Republika)

„Ovih dana, kada započinje proces protiv Radovana Karadžića, optuženog za ratne zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine, u Pragu je izvrsni austrijski pisac Peter Handke preuzeo Nagradu Franz Kafka. Za širu javnost je veza ove dva događaja nerazumljiva, jer većina ne zna da se Peter Handke u vrijeme rata na prostoru bivše Jugoslavije demagoškim i lažljivim konstrukcijama zauzimao za one koji su vodili agresorski rat, među kojima je bio i Radovan Karadžić.

Handke je za vrijeme rata davao izjave koje su bile u oprečnosti sa činjenicama i stvarnošću. Pored toga podržavao je vojnu blokadu opkoljenog Sarajeva i sve ono što je sa time imalo veze. A pri tome se Handke lično mogao uvjeriti u blokadu, mogao je sa UNPROFOR-om ući u grad i podijeliti glad i žeđ sa njegovim stanovnicima, mogao se sa njima smrzavati ili proći alejom snajpera i doživjeti zvižduk kugli srpskih snajperista.

Sarajevo je bilo nekoliko godina pod nadzorom UNPROFOR-a i zahvaljujući tome su događaji u opkoljenom gradu bili praćeni, svjetski mediji su dosta vjerno i kompetentno izvještavali o tome šta se tamo događalo. Poricanje blokade Sarajeva mi se zato čini kao poricanje holokausta, a s time u vezi mi se čini apsurdnim da nagradu Franc Kafka dobije pisac koji je pisao tekstove koji štite počinitelje genocida u Bosni i Hercegovini. On je tako pisao i govorio u vrijeme dok je trajao rat a žrtve svaki dan umirale. Dodjelu Nagrade Franc Kafka Peteru Handkeu vidim kao uvredu sjećanja na njih i protestiram“

Jiri Sozansky

Jiri Sozansky, savremeni češki umjetnik (www.sozansky.info), je u toku rata u BiH i kasnije surađivo na različitim humanitarnim projektima, projektima pomoći bosanskohercegovačkim umjetnicima te organizirao izložbe čeških umjetnika u BiH i onih bosanskohercegovačkih u Češkoj Republici. Udruga građana Symposion, čiji je on jedan od utemeljitelja, nositelj je počasnog priznanja koje joj je dodijelio Međunarodni centar za mir iz Sarajeva.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...