{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odvjetnici Valentina Ćorića traže oslobađajuću presudu

F
30.1.2008. u 12:33
0
0
Odvjetnici Valentina Ćorića traže oslobađajuću presudu
0
Odvjetnici Valentina Ćorića traže oslobađajuću presudu
Odbrana bivšeg predstojnika Ureda vojne policije HVO Valentina Ćorića smatra da Pretresno vijeće, nakon završene prve faze postupka, treba osloboditi njegovog branjenika jer tužilac "nije dokazao" nijedan od navoda optužnice.
Odbrana Valentića Ćorića smatra da tužilac tijekom svog dokaznog postupka nije uspio dokazati nijednu od točaka optužnice koja ga, zajedno sa ostalom petoricom bivših čelnika bosanskih Hrvata, tereti za zločine počinjene tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba 1993. i 1994. godine u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

U skladu sa takvim stavom, Čorićeva odvjetnica Vesna Tomašegović Tomić je na jučerašnjoj raspravi po članu 98 bis pravila postupka od Pretresnog vijeća zatražila da se njen klijent oslobodi krivnje po svim točkama optužnice, iako nije izvodila argumentaciju za svaku od njih posebno.

Po mišljenju Ćorićeve odbrane, tužilac nije izveo valjane dokaze za optužbe koje se odnose na krivično djelo silovanja, pripisujući zločine navedene u optužnici "kriminalcima koji su zloupotrijebili ratnu situaciju". Iako je zbog rata bilo teškoća u provođenju istraga zločini su se, navodi odbrana, ipak istraživali uprkos tome što su se događali "pod okriljem mraka", odnosno noću.

Odbrana bivšeg predstojnika Ureda vojne policije HVO također smatra da tužilaštvo nije uspjelo dokazati komandnu odgovornost Valentina Ćorića u odnosu na počinitelje silovanja navedenih u optužnici, te mu se ne može pripisati odgovornost da ih nije "spriječio ili kaznio", pošto nije ustanovljeno da je znao za te zločine.

Osim toga, navela je Ćorićeva braniteljica pozivajući se na iskaz časnika Hrvatske vojske Marjana Biškića, istraga zločina i krivične prijave protiv počinitelja nisu bili u isključivoj nadležnosti vojne policije HVO kojom je njen branjenik komandirao u razdoblju relevantnom za optužnicu.

Odbrana, dalje, smatra da tužilac nije uspio dokazati postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, niti da je Ćorić, čak i ako ga je bilo, bio njegov dio. Rasprava se nastavlja danas iznošenjem argumentacije od strane pravnih zastupnika optuženog Berislava Pušića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: