{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osnovano bh. udruženje za zaštitu prava queer osoba

S
9.4.2004. u 14:57
0
0
Osnovano bh. udruženje za zaštitu prava queer osoba
0
Osnovano bh. udruženje za zaštitu prava queer osoba
U Sarajevu je u februaru ove godine osnovano "Udruženje Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba".
Queer je termin koji se koristi da se jednom riječju opiše cijela homoseksualna, biseksualna, transrodna, transeksualna i interseksualna zajednica, kao i heteroseksualne osobe koje sebe vide ili žive svoj život van hetero-patrijarhalnih normi.

"Udruženje Q" je prva organizacija u našoj zemlji koja se zalaže za zaštitu ljudskih prava spolnih i rodnih manjina, odnosno LGBTTIQ osoba - Lezbejki, Gej (gay) muškaraca, Biseksualnih, Transrodnih, Transeksualnih, Interseksualnih i Queer osoba; kao i za jačanje javne svijesti po pitanju queer identiteta i kulture i sveobuhvatno uklanjanje diskriminacije i nejednakosti na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta te izražavanja i (inter)spolnih karakteristika svih građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Fokus naših aktivnosti i strateškog planiranja je organizirani i konkretan odgovor na sve težu situaciju po pitanju nasilja i diskriminacije nad queer osobama. U cilju unapređenja života i demokratije u Bosni i Hercegovini, predani/e smo vrijednostima civilnog društva: slobodi, jednakosti i ravnopravnosti, nenasilju, pravdi, toleranciji i prihvatanju različitosti. Istovremeno, pružamo pomoć i podršku LGBTTIQ osobama, i aktivno radimo na uklanjanju društvene homofobije, bifobije i transfobije.

Homoseksualnost je dekriminalizirana 1996. godine u Federaciji BiH, a 1998. godine u Republici Srpskoj. Zakon o jednakosti polova u BiH, koji je donesen prošle godine, navodi da je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije zabranjena i zakonom kažnjiva. Kako bi zakoni bili primjenjivi, smisleni i nediskriminatorni, potrebno je učiniti sljedeći korak i zakonski uvažiti osobe sa različitim rodnim identitetima i izražavanjem te implementirati pravnu legislativu BiH.

Za javnost, "Udruženje Q" je postavilo web stranicu edukativnog i informativnog sadržaja (www.queer.ba), a u narednom periodu će uspostaviti pravno i psihološko savjetovanje za LGBTTIQ osobe u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, biblioteka/Q-teka udruženja je na raspolaganju zainteresiranim čitateljkama i čitateljima. Udruženje vas poziva da zajedno s njima učestvujete u dugoročnom procesu izgradnje BiH, države sa demokratskim i jednakopravnim civilnim društvom koja počiva na različitosti i multikulturalnoj tradiciji. Udruženje vas poziva da budete aktivni/e, da postavljate pitanja i iznosite vlastita mišljenja i iskustva.

Kounellis u Mostaru

22.06.2004. u 23:17
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: