{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kounellis u Mostaru

S
Sarajevo-X
22.6.2004. u 23:17
0
0
Kounellis u Mostaru
0
Kounellis u Mostaru
Na poziv predstavnika Organizacijskog odbora za svečano otvaranje obnovljenog Starog mosta i stare jezgre Mostara, te jedinice za koordinaciju projekta izgradnje Starog mosta, Jannis Kounellis je 22. juna, u pratnji direktora Projekta Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića, kustosa Bruna Cora i Michelle Coudray, posjetio Mostar.
Na čardaku u kuli Halebija, sa desne obale rijeke Neretve, simbolično je popijena prva kafa, a potom je upriličen i obilazak prostora Muzeja Starog mosta na lijevoj obali grada.


Umjetnika i predstavnike Ars Aevi pozdravili su Amir Pašić, rukovodilac koordinacije ispred Organizacijskog odbora za svečano otvaranje obnovljenog Starog mosta i stare jezgre Mostara, Tihomir Rozić, ko-direktor Jedinice za koordinaciju projekta izgradnje Starog mosta i Siniša Šešum, predstavnik UNESCO-a u Bosni i Hercegovini.

Kounellis je tako među prvim umjetnicima iz svijeta prešao sa jedne na drugu obalu Neretve i tim činom obilježio svoju misiju umjetnika – povezivanje i spajanje razlika u sferi duhovnog i estetskog.


Organizatori su za Kounellisa i predstavnike Ars Aevija upriličili i susret sa predstavnicima medija, a umjetnik je tom prilikom izjavio da je "vrlo sretan što boravi u Sarajevu i radi na jednoj veoma kompleksnoj instalaciji te da je počastvovan pozivom da posjeti Mostar i Stari most, kao i da odaje priznanje graditeljima na naporima koje su uložili u rekonstrukciji mosta".

Boravak u Mostaru i šetnja novoizgrađenim Starim mostom je tako ponovo povezala Mostar sa Sarajevom gdje će za nekoliko dana zvanično biti predstavljena dugo očekivana Kounellisova postavka u atrijumu Vijećnice 26. juna 2004 godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: