{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush zatražio od UN-a da ukinu ekonomske sankcije protiv Iraka

Klix.ba
17.4.2003. u 12:52
0
0
Bush zatražio od UN-a da ukinu ekonomske sankcije protiv Iraka
0
Bush zatražio od UN-a da ukinu ekonomske sankcije protiv Iraka
Predstavnici Sjedinjenih Država, Sjeverne Koreje i Kine će se sljedeće sedmice susresti u Pekingu kako bi razgovarali o nuklearnom programu Pyongyanga.
Zvaničnici kažu da će taj susret od 23 do 25 aprila, biti prvi korak u pokušaju rješenja šestomjesečne krize. Glasnogovornik predsjednika Busha je danas rekao da se ne očekuje trenutačno rješenje, ali da Washington gleda u pravcu napretka koji bi mogao biti učinjen. Inače su Sjedinjene Države željele da na tom sastanku budu i predstavnici Južne Koreje, Japana i Rusije i rečeno je da će nastaviti sa pritiskom da oni budu uključeni u buduće razgovore.

Predsjednik Bush je zatražio od Ujedinjenih naroda da ukinu ekonomske sankcije protiv Iraka, kako bi druge zemlje mogle od Iraka kupovati naftu i toj zemlji slobodno prodavati druge proizvode i usluge. Predsjednik Bush je ovaj poziv uputio danas govoreći radnicima fabrike koja pravi borbene avione korištene u ratu u Iraku. Sankcije UN-a su Iraku nametnute 1990 nakon invazije na Kuvajt, a predsjednik Bush je danas naglasio da one više nisu neophodne, jer kako je on to rekao - Irak je oslobodjen.

U samom Iraku, Američka vojska je saopštila da su juče u Mosulu marinci ubili najmanje sedam Iračana, uzvraćajući vatru koju je na njih otvorila gomila demonstranata. U izvještajima iz Mosula navodi se da je pucnjava počela kad je došlo do nereda u gomili tokom govora jednog iračkog opozicionog lidera. Svjedoci u Mosulu kažu da su američki vojnici bili uključeni u još neke incidente sa pucnjavom u kojima je ubijeno najmanje troje ljudi.

Američke snage danas su u Bagdadu izvršile pretres kuće iračke naučnice Rahib Taha, poznate pod nadimkom Doktorica za Bakterije, za koju se vjeruje da je rukovodila radom tajne laboratorije koja je proizvodila anthrax. Zaplijenjena je dokumentacija i trojica ljudi su privedeni radi ispitivanja, ali se ništa ne zna o tome gdje se ona sada nalazi.

U medjuvremenu, kako saopštava Centralna Komanda, zapovjednik koalicionih snaga u Iraku, general Tommy Franks, nalazi se u Bagdadu radi susreta sa zapovjednicima na terenu i trupama. U isto vrijeme, Sjedinjene Države su ponudile nagradu od 200 hiljada dolara za informacije o skloništu Saddama Husseina, rečeno je iz Centralne komande američkih snaga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: