{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Burns: BiH i Kosovo su dva potpuno odvojena pitanja

S
8.2.2008. u 10:10
0
0
Burns: BiH i Kosovo su dva potpuno odvojena pitanja
0
Burns: BiH i Kosovo su dva potpuno odvojena pitanja
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je u Washingtonu sa zamjenikom američkog državnog sekretara za političke poslove Nicholasom Burnsom.
Predsjedavajući Špirić je podsekretara Burnsa informisao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, reformama koje su u toku, kao i izazovima sa kojim sa BiH suočava. Naglasio je da je u ovom trenutku od ključnog značaja da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i zatražio podršku američke administracije za evro-atlantski put BiH.

Predsjedavajući Špirić je podsekretra informisao i o vrlo aktuelnom pitanju reforme Ustava. Sagovornici su saglasni da je velika šteta za BiH što "aprilski paket“ ustavnih promjena nije usvojen. Špirić je naglasio da jedino nadogradnja dejtonskog Ustava obezbjeđuje stalni napredak ka Briselu i Washingtonu, a da priča o novom ustavu predstavlja postavljanje nerealnih i preambicioznih ciljeva.

Podsekretar Burns je izrazio punu podršku evro-atlantskom putu BiH, uz konstataciju da su SAD bile i ostale veliki prijatelj BiH. Izrazio je žaljenje što još nije riješeno pitanje pokretne vojne imovine, jer to predstavlja neophodan preduslov da bi BiH ostvarila dalji napredak ka NATO-u.

Podsekretar Burns je izrazio nadu i očekivanje da niko unutar BiH neće povezivati pitanje BiH, odnosno Republike Srpske, sa procesom na Kosovu, jer su to dva potpuno odvojena pitanja.

Sagovornici su razmijenili viđenja i stavove u vezi sa budućnošću Ureda visokog predstavnika u BiH.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik američkog državnog sekretara za odnose sa evropskim i evroazijskim zemljama Daniel Fried, ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj i ambasador BiH u Washingtonu Bisera Turković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je u četvrtak prisustvovao nacionalnom molitvenom doručku, tokom kojeg mu je bio upriličen kratki susret sa američkim predsjednikom Georgeom Bushom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: