{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'BiH je tranzitna zemlja za drogu i cigarete'

S
4.5.2009. u 10:51
0
3
'BiH je tranzitna zemlja za drogu i cigarete'
0
'BiH je tranzitna zemlja za drogu i cigarete'
Preko BiH i zemalja Balkana najviše se krijumčare cigarete, roba sa namjenom za vojnu i civilnu upotrebu, ali i ljudi i narkotici, izjavio je direktor regionalnog Centra za borbu protiv prekograničnog kriminala jugoistočne Evrope /SECI/ Gabrijel Sotiresku.
"Cigarete koje se krijumčare preko granica balkanskih država najčešće su falsifikovane i sa lažnim taksenim markicama. Krijumčarenje narkotika i trgovina ljudima takođe su veoma česti, a krijumčarenje alkohola i oružja manje je prisutno", rekao je Sotiresku.

Kada je u pitanju krijumčarenje narkoticima, on ističe da je ta vrsta kriminala prošle godine bila u porastu.

"BiH je još uvijek tranzitna zemlja za narkotike, ali određena količina te robe ipak ostaje u zemlji. Narkotici u BiH najčešće dolaze iz Turske, u koju stižu iz Avganistana, a preko BiH se krijumčare u zapadnu Evropu", rekao je Sotiresku za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, "balkanska ruta krijumčarenja" narkotika ima nekoliko različitih puteva.

"Putevi vode u nekoliko pravaca, prvo iz Avganistana, Azije u Tursku ili Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, a iz ovih zemlja u Srbiju, BiH i Hrvatsku. To zavisi od kriminalnih grupa", rekao je Sotiresku.

Kada je u pitanju krijumčarenje ljudi, BiH je do 2000. godine bila zemlja odrednica, a sada je tranzitna regija za ilegalne imigrante. Sotiresku naglašava da je ipak Balkan još uvijek "izvorište ilegalnih imigranata", ali i tranzitna regija za krijumčarenje ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u košarci?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: