|

U Sarajevu predstavljena monografija "Zlatne godine bosanskohercegovačkog automobilizma"

U Sarajevu predstavljena monografija "Zlatne godine bosanskohercegovačkog automobilizma"
164
Klix.ba
9.4.2016. u 15:12
7
komentara
164

dijeljenja
1/14 Autori Mirko Sakić i Goran Bilan
2/14
3/14
4/14
5/14 Promotor knjige Jovica Paliković i autor Goran Bilan
6/14
7/14 Promotor knjige Fadil Ćerimagić
8/14 Direktor Starline d.o.o. Adis Kepeš
9/14 Višestruki šampion BiH, Fadil Kadić
10/14
11/14
12/14 Višestruki šampioni BiH na brdskim stazama, Davor Domazet i Nihad Alikadić.
13/14
14/14
U prostorijama ovlaštenog Mercedes-Benz prodajno-servisnog centra STARline d.o.o. u Vogošći predstavljena je monografija iz dvije knjige "Zlatne godine bosanskohercegovačkog automobilizma", a koja detaljno opisuje posljednjih 100 godina automobilizma u Bosni i Hercegovini.
Uz dugogodišnju i detaljnu pripremu velikih poznavalaca tematike i autora ove knjige Mirka Sakića i Gorana Bilana, ova knjiga iz dva dijela prati automobilizam u BiH od njegovog samog početka, tačnije prvog automobila u Bosni i Hercegovini, pa sve do najplodonosnijih godina automobilizma i autosporta u našoj zemlji.

Sama promocija knjige održana je u ugodnom ambijentu Mercedes-Benz prodajnog salona gdje su se okupila poznata imena autosporta u Bosni i Hercegovini, kako starijih tako i mlađih generacija. Ovo je ujedno bila prilika da se na prigodan način susretnu dugogodišnji prijatelji i takmičari koji su definitivno obilježili automobilizam u BiH.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili autori knjige Mirko Sakić i Goran Bilan, koji su istakli kako ova knjiga na odličan i vrlo precizan i detaljan način ilustrira činjenice da je autosport bio jedan od najtrofejnijih sportova u Jugoslaviji i BiH, ali i prvi sport koji je ujedinio Bosnu i Hercegovinu nakon posljednjeg rata. Upravo zbog toga bilo je važno da nastane ovakva knjiga koja će za buduće naraštaje sumirati sve uspjehe prethodnih generacija u automobilizmu.

Među posebnim gostima i promotorima knjige bio je i Fadil Ćerimagić, uspješni automobilista iz Sarajeva koji je istakao da je izuzetno važno postojanje ovakve knjige koja se osvrće na same početke automobilizma u BiH, ali i odlično demonstrira kako se zanemarivanje i minimalno ulaganje u autosport koje vlada zadnjih godina direktno odražava i na samu saobraćajnu (ne)kulturu.

Također, istaknuti gost i promotor knjige bio je Jovica Paliković, jedan od najuspješnijih automobilista sa prostora Jugoslavije sa čak 15 titula šampiona Jugoslavije u vrijeme kada je konkurencija u auto i moto sportu bila na vrhuncu. On je istakao da je važno izdavanje ovakvih knjiga, kako zbog prethodnih tako i zbog novih generacija, te da je ova knjiga jednako važna za historiju i autosporta i van granica Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...