Narušen imidž
2

Porsche prestaje proizvoditi dizelaše nakon skandala sa Volkswagenom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Porsche prestaje proizvoditi automobile na dizel i usmjerit će pažnju na benzinske, električne i hibridne motore. Kompanija je donijela ovu odluku nakon skandala iz 2015. godine u kojem je roditeljska kompanija Volkswagen priznala da je varala sa testovima za emisiju ispušnih gasova na dizel motorima.

Automobili sa dizel motorima određenih godišta zabranjeni su u nekim dijelovima njemačkih gradova s ciljem borbe protiv zagađenosti. Šef kompanije Porsche kazao je kako ne demoniziraju dizel.

"On jeste i ostat će bitna propulzijska tehnologija. Mi smo kao sportski proizvođač, kod kojih je dizel uvijek igrao sekundarnu ulogu, donijeli odluku da želimo u budućnosti raditi bez dizela. Benzinski motori su prikladni za sportske vožnje", rekao je Oliver Blume.

Postojeći dizelaši koji su već kupljeni će i dalje biti sevisirani. Iako Porsche nije pravio vlastite dizelske motore, već je koristio od Audija, Blume ističe kako njihov imidž narušen.

"Dizelska kriza je uzrokovala mnogo problema", istakao je.

Volkswagen je u Njemačkoj kažnjen sa novčanom kaznom od jedne milijarde eura nakon što je utvrđeno da je kompanija prodala više od 10 miliona automobila u kojima su instalirani programi za lažiranje testova emisije gasova, prozivedenih između 2007. i 2015. godine. Kompanija je već izdvojila 30 milijardi dolara za kazne, naknade i kupovinu automobila u SAD-u.