auto
2

Obilježavanje bitke: Ponosni vlasnici pokazali svoje oldtajmere na Galipolju

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Povodom obilježavanja 101. godišnjice Pomorske bitke kod Canakkalea, grada na sjeverozapadu Turske, gotovo stotinu vozača i vlasnika oldtajmera sa svojim ljubimcima u nedjelju su stigli su na poluotok Galipolje, okrug Canakkale

Vozači i vlasnici oldtajmera na Galipolje su stigli iz svih dijelova Turske, a samo iz Istanbula stiglo ih je 27.

Prisutni, među kojima su se nalazili i članovi Udruženja vlasnika prvih klasičnih automobila u Turskoj (TIKOD) odali su počast poginulim u ratu. Bitka kod Canakkalea, u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju, i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.Kako kaže glasnogovornik za medije TIKOD-a Burhanettin Gedik članovi udruženja i njihove porodice su na Galipolje došli kako bi se sjetili boraca poginulih prije 101 godinu kao i da bi im na prikladan način odali počast.

"S ovim našim prijateljima ćemo svake godine posjećivati naša spomen-obilježja", rekao je Gedik, koji je dodao kako su pojedina vozila članova Udruženja bila korištena i u mnogobrojnim snimanjima turskih filmova.