Noviteti
89

Mercedes-Benz zvanično predstavio novu E-Klasu

Klix.ba
Dok čekamo početak sajma Detroit Auto Show i gdje je zakazana svjetska premijera nove generacije Mercedes-Benz E klase, već su se pojavile i prve službene fotografije ovog važnog modela za Mercedes.

Nakon brojnih špijunskih fotografija i teasera, konačno imamo priliku vidjeti kako zaista izgleda nova E-Klasa, i to zahvaljujuci zvaničnim fotografijama koje je objavio njemački magazin Auto-Presse.

Jasno, nakon brojnih najava asda nema velikih iznenađenja, pa u osnovi E-Klasa izgleda kao kombinacija S klase i C klase.

Prednjim dijelom dominira masivna maska hladnjaka, okružena velikim i moderno zakošenim svjetlima. Dva velika usisnika vazduha su integrisani u prednjem braniku, koji također ima diskretan spojler na dnu.

Na zadnjem dijelu može se primijetiti hromirana lajsna između elegantnih LED svjetala i dvostrukog završetka izduvnog sistema.

Već je poznato i to da je nova E-klasa vrlo aerodinamična sa koeficijentom od samo 0,23.

Prilikom predstavljanja u E klasi će biti ponuđen i novorazvijeni 2,0-litreni dizelaš koji proizvodi 195 konjskih snaga. Ovaj motor će biti ponuđen u modelu 220d, a koji će u prosjeku trošiti nevjerovatnih 3,9 litara na 100 km.

Također dostupan će biti i 2,0-litarski turbo benzinski motor za model E200 za kojeg još nisu poznati tehnički detalji.

Kasnije će biti ponuđen i model E350e plug-in hibrid koji će kombinovati 2.0 turbo benzinski motor sa električnim motorom za ukupnu snagu od 279 KS. Također će biti predstavljena dva nova dizel motora sa 150 KS i 258 KS, dok se ponuda benzinskih motora sastoji od motora sa snagom u rasponu od 183 KS do 333 KS.