U šumama Velsa
3

Aston Martin počeo testiranja svog prvog SUV-a

Klix.ba
Na zvaničnim fotografijama može se vidjeti prvi testni prototip Aston Martinovog premijernog ulaska u svijet SUV-ova koji će, ipak, nositi naziv DBX.

Iako je prije nekoliko dana bilo najavljeno da će prvi Aston Martinov SUV nositi naziv Varekai (što bi se uklopilo s modelima Vulcan/Valkyrie/Vantage), u britanskoj automobilskoj kompaniji donijeli su konačnu odluku prema kojoj će njihov premijerni ulazak u svijet sve popularnijih SUV-ova na kraju nositi naziv DBX.

Na objavljenim fotografijama može se vidjeti prvi testni prototip "u akciji" koji se znatno razlikuje od dvovratnog konceptnog modela koji je Aston Martin premijerno predstavio 2016. godine. Za sakupljanje prvih testnih kilometara odabrane su blatne dionice u Velsu, a iza upravljača prvog DBX prototipa je šef inžinjerijskog odjela Matt Becker koji je nakon 26 godina razvoja, podešavanja i testiranja u Lotusu prije nekoliko godina prešao u Aston Martin.

Pored testiranja na različitim simulatorima Aston Martin će nakon prve "žive svirke“ u Velsu svoje testne prototipe razbacati na različite lokacije širom svijeta, a nezaobilazan dio nemilosrdne priče o SUV-u kojim će Aston Martin krajem naredne godine pokucati na vrata Bentleyu i Lamborghiniju bit će i vrijeme koje će DBX-ovi provesti na čuvenoj stazi Nürburgring Nordschleife.

U Aston Martinu kažu da će kupci njihovog prvog SUV-a na kraju moći da računaju na praktičan sportski automobil koji će se odlično snalaziti na različitim podlogama i usput imati odlične vučne kapacitete, a konačan izgled produkcijskog modela koji će se proizvoditi u novoj tvornici u Velsu bit će poznat u drugoj polovini naredne godine.