Ekskluzivno
820

Isprobali smo 4G mrežu u Sarajevu: Brzine i do 230 Mbps

Klix.ba
Telekom operateri u Bosni i Hercegovini danas su dobili licence za pokretanje 4G mreže u našoj zemlji, čime nastupa testna faza korištenja, dok se komercijalna očekuje početkom maja. Ekipa portala Klix.ba testirala je 4G mrežu BH Telecoma u Sarajevu.

BH Telecom je jutros pustio testnu 4G mrežu u zgradi na Dolac Malti u Sarajevu, a reporter portala Klix.ba ekskluzivno je isprobao ovu novu telekomunikacijsku mrežu. Brzine downloada koje smo uspjeli zabilježiti dostižu i nevjerovatnih 230 Mbps, što je i deset puta više od postojećih 3G mreža.

Istim testom ostvarena je brzina uploada do 50 Mbps, što je također nemjerljivo brže u odnosu na 3G mrežu.

Napominjemo, radi se o idealnim uslovima jer je naš reporter bio u neposrednoj blizini BH Telecomove bazne stanice, a mjerena brzina je postignuta do servera u Zenici. Stvarna brzina 4G mreže, koja se zove i LTE, za korisnike ovisi o udaljenosti od bazne stanice i broju korisnika koji koriste istu baznu stanicu, ali ona će sigurno biti znatno bolja od trenutih brzina 3G mreže.

Mreža koja se uvodi u Bosni i Hercegovini je, u principu, 4G+ i ostvaruje teoretske brzine do 300 Mbps, dok je, recimo, u regiji dostupna obična 4G mreža s brzinama do 150 Mbps.

Testna bazna stanica na Dolac Malti trenutno nije dostupna svim korisnicima, a postavljanje baznih stanica u Sarajevu, kako su nam rekli u BH Telecomu, krenut će u narednim danima iz centra grada prema ostalim dijelovima.

Kako saznajemo, cijene novih paketa koje uvodi BH Telecom neće ovisiti o tome da li koristite 3G ili 4G mrežu i bit će omogućena znatno veća količina prijenosa podataka. Komercijalno korištenje očekuje se od 8. maja.