Sramno obilježavanje
1.1k

Slavo Kukić: Herceg-Bosni je presudio Haški tribunal, a Čović danas s njom štiti privatne interese

Piše: R. D.
Slavo Kukić (Foto: D. S./Klix.ba)
Slavo Kukić (Foto: D. S./Klix.ba)
U jednom dijelu Bosne i Hercegovine sutra se obilježava dvadeset i peta godišnjica osnivanja tzv. Herceg – Bosne. Tema je to koja uvijek uzburka duhove, a posebno pogodi žrtve koje i danas osjećaju njene posljedice.

Hrvatski narodni sabor BiH pokrovitelj je akademije koja se organizira u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosaše u Mostaru, a očekuje se prisustvo najviših predstavnika hrvatskog naroda u BiH.

O ovoj godišnjici, a posebno o njenom obilježavanju 25 godina poslije rata za Klix.ba je govorio univerzitetski profesor i doktor socioloških nauka, Slavo Kukić. Kukić kaže kako njemu nije poznato šta danas građanima tog dijela Bosne i Hercegovine znači ideja obilježavanja godišnjice osnivanja tzv. Herceg-Bosne, kako je o tome teško govoriti jer ne postoje empirijskih istraživanja, te da on na temlju ličnih razgovora s ljudima nema dojam kakva je silina opijenosti njome.

Eksploatacija ideje

"Međutim, što se političke klase koju personifira Dragan Čović i HDZ ja sam siguran da oni eksploatiraju tu ideju kako bi homogenizirali biračko tijelo oko sebe, ali s druge strane nisam siguran da li im je ideja Herceg-Bosne potrebna i za buduće poteze koje eventualno planiraju nakon parlamentarnih izbora u oktobru", smatra Kukić.

U vezi s tzv. Herceg-Bosnom sve je rekao Haški tribunal, nastavlja profesor Kukić, izričući 111 godina zatvorske kazne za ove koji su simbolizirali tu ideju i po sebi jednu antihumanističku praksu.

"Poprilično sam siguran da Čoviću i njegovom ideološkom društvu Herceg-Bosna nije nikakav instrument za zaštitu interesa hrvatskog naroda, već paravan preko kojeg oni žele štiti svoje vlastite interese. U skladu s time potpuno sam siguran da Čović nema nikakvu ambiciju da obnovi Herceg-Bosnu u njezinim ratnim okvirima i siguran sam da će se on zadovoljiti mnogo skromnijim prostorom od Stoca do Livna, ali prostorom koji njemu garantira političko trajanja i koji njega štiti od pravnih progona koji bi sa sobom mogla donijeti pravna država, koja se ne može izbjeći želi li se BiH pridruživati društvu evropskih naroda", izjavio je.

Čović protiv "evropske ideje"

Kukić smatra da je Čović sigurno protiv "evropske ideje", bez obzira kako se pokušava predstaviti njenim glavnim zagovornikom.

"Čoviću je potreban status quo, jer evropska ideja podrazumjeva poglavlja 23. i 24., tj. ona koja podrazumjevaju završavanje tamo gdje takvi ljudi svugdje u svijetu završavaju, u zatvoru. Ne vjerujem da ta ideja može dobiti podršku Evrope, jer Evropa nije kratkog pamćanja i ona poštuje presude Haškog tribunala i zna šta se iza njih krije, posebno kad se govori o Herceg-Bosni i njenoj ratnoj praksi", zaključio je Slavo Kukić.