BiH
1

Vlasnik mesnice iz Banje Luke i član Sabora IZ osumnjičeni za krađu stoke

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Centar javne bezbjednosti Banja Luka proteklih dana je provodio akciju na razotkivanju krivičnog djela krađe stoke na području Banje Luke i Prnjavora. U akciji pod nazivom "Pastir" uhapšene su tri osobe, Adis Dedić i Milodrag Radaković iz Banje Luke, te Lokman Iriškić iz Prnjavora.

Banjalučka policija je saopćila da se njih trojica sumnjiče da su u protekla tri mjeseca počinili devet krađa. Oni su navodno provaljivali u štale u selima na tom području, krali ovce i krave te ih prodavali. Prema navodima policije kod jednog od njih je pronađena krava te je vraćena vlasniku.

Osumnjičeni su uhapšeni prije nekoliko dana te su nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu, a protiv njih će zbog krivičnog djela biti podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Adis Dedić je od ranije poznat policiji po raznim malverzacijama koje je navodno počinio, zbog čega je bio i uhapšen. Protiv njega je više stočara iz nekoliko općina u RS-u ranije podnijelo krivične prijave zbog, kako su ustvrdili, preuzete stoke koju nikada nije platio. Stočari su tvrdili, o čemu se već pisalo u medijima, da im ovaj vlasnik mesnice iz Banje Luke duguje i više od 200.000 KM. Slučaj je još u nadležnosti Okružnog tužilaštva Banja Luka i nije dobio epilog.

Prema tvrdnjama u medijima koje je prošle godine naveo Dedićev bivši radnik, vlasnik mesnice ga je nagovorio da umjesto njega podigne kredit i da mu preda novac, a kasnije mu novac nikada nije vratio.

Osim njega u akciji "Pastir" je uhapšen i Milodrag Radaković te Lokman Iriškić, koji nisu od ranije poznati policiji po činjenju krivičnih djela. Iriškić je u tom dijelu BiH poznat kao predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor, te je član Sabora Islamske zajednice BiH, što je i navedeno na zvaničnoj stranici Rijaseta.

Policija je saopćila da traga i za četvrtim osumnjičenim za krađu stoke, kao i to da će akcija "Pastir" biti nastavljena u narednom periodu.