vijesti
0

Zukić: Karadžić odlazi u historiju najvećih zločinaca

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić ocijenio je da je presuda od 40 godina zatvora za Radovana Karadžića sramna, ali da ona odlazi u historiju najvećih zločinaca i "tamo treba da ostane".

"Svaka ovozemaljska kazna za rukovodioca zločina i krvoprolića u BiH Radovana Karadžića je kap u moru u odnosu na bol nanesenu žtvama i zločine počinjene na ovom području od 1992. do 1995. godine. Siguran sam da se Radovan Karadžić niti u jednom trenutku nije pokajao za krvoproliće, niti je pomislio na nevine ljude koji su preživjeli mučenja i torture. Nema kazne za Karadžića i njegovu politiku natopljenju krvlju, nema kazne koja može biti pravedna za masovna i monstruozna ubijanja nevinih ljudima", kazao je Zukić za Fenu.

Po njegovim riječima, presuda Karadžiću je bila test demokratskog svijeta, temeljnih principa i svijesti cijele Europe, test pravednosti cijelog čovječanstva.

Najviši smisao kazne za počinjeno krvoproliće, smatra on, nije da se samo osudi zločinac, već da bude opomena svim potencijalnim zločincima. I poruka je da niko ne može činiti zločin protiv čovječnosti, a da ne bude kažnjen.

"Nikad ne smijemo zaboraviti! Žrtvama zločina i genocida te njihovim najbližima ova presuda neće donijeti pravdu, niti je presuda ravna zločinima koje je počinio Karadžić, ali je sigurno put ka pravednijoj budućnosti. Ova presuda će mnogo doprinijeti u postizanju istine o odvijanju agresije nad BiH, progonu nevinih, civila, genocida u moru gradova širom BiH Prijedoru, Bratunacu, Foči, Rogatici, Višegradu, Vlasenici, itd.. i genocida u Srebrenici. Karadžić je kriv i odgovoran za desetine hiljada ubijenih civila u BiH, silovanja, masakre, logore, odgovoran je za ubijene djece i kao takav otišao je u historiju, kao najveći zločinac, tamo gdje mu je i mjesto", zaključio je Zukić.