vijesti
6

Žrtve očekivale više od tužioca: Malo se govorio o silovanim ženama, ubijanju djece, staraca

Anadolija
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović za Anadolu Agency je istakao da je izlaganje tužioca Alana Tigera na današnjem iznošenju završnih riječi u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu bilo zadovoljavajuće napominjući ipak da je mogao dati bolje argumente za određena područja gdje su počinjeni zločini.

“Izlaganje je bilo zadovoljavajuće. Mislimo da je pokrio sva polja koja su nepohodna, ali je mogao dati jača obrazloženja za određena područja. Malo je bilo preskakanja, a posebno genocida u ostalim opštinama. Trebao je pokriti sve opštine, odnosno svih sedam opština, u kojim je Karadžić optužen za genocid, pored naravno Srebrenice”, kazao je Tahirović.

Smatra da će Karadžić ipak, na kraju biti oduđen na doživotnu kaznu jer, kako kaže, on je bio vrh politike genocida nad nesrbima.

“Očekujemo da će pravda biti zadovoljena, da će Karadžić biti osuđen na drastičnu kaznu, a to je doživotna kazna, i da će biti osuđen u ostalih sedam opština za počinjeni genocid jer on je bio vrh politike svih aktivnosti na prostoru BiH u kojima je počinjen genocid nad bošnjačkim i djelom hrvatskim stanovništvom”, kazao je Tahirović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", za AA je nakon prvog dana završnih riječi kazala da nije u potpunosti zadovoljna sa onim što je tužilac danas rekao.

“Tužilac je pripremio dosta stvari, ali nisam zadovoljna. Trebao je više pričati o nekim drugim zločinima. Mi smo to preživjeli i jako je malo govorio o patnji žena, silovanim ženama, ubijanju djece, staraca... Mora se govoriti o vojsci i komandnoj odgovornosti, ali mora se govoriti o patnji civila jer oni su najviše ubijene u ratu u BiH. Civili su najviše poniženi u tom ratu. Ima dosta stvari koje su nedorečene. Po meni koja sam preživjela genocid trebao je malo više”, istakla je predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" na kraju prvo dana izlaganja završne riječi.

Tužilaštvo i odbrana iznijeće završne riječi u periodu od 29. septembra do 2. oktobra, nakon čeka će uslijediti iznošenje argumenata u postupku replike i duplike u utorak, 7. oktobra.

Inače, Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine. Uhapšen je nakon niz godina skrivanja i prebačen u Den Haag iz Srbije 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice započelo 26. oktobra 2009.godine.

Tužilaštvo je u ovom slučaju izvelo 195 svjedoka koji su lično svjedočili u sudnici, suci su pozvali i sami jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.

Karadžić, koji se u sudskom postupku zastupao sam, do kraja se borio pravnim sredstvima kako bi osporio postupak i poništio ga. Ipak, prvostepeni i žalbeni suci su odbili sve njegove pokušaje tako da se dugotrajno suđenje približilo samom kraju.

Također, Karadžić je uputio i niz zahtjeva za ponovnim pozivanjem više svjedoka u vezi na vrijeme neobjelodanjenih dokaza tužilaštva. Ipak, suci su zaključili da pri tom nije dao ni jednu valjanu osnovu zbog čega bi objelodanjeni materijal bio relevantan da bi zahtijevao ponovno pozivanje. Suci su odbacili i zahtjev tužilaštva za ponovnim otvaranjem postupka u vezi sa masovnom grobnicom Tomašica.