vijesti
2

Zilkić: Fetva je zloupotreba položaja i iskazivanje zle namjere

SRNA
Adem Zilkić
Adem Zilkić
Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić rekao je Srni da fetva koju je reisu-l-ulema Mustafa Cerić donio protiv njega predstavlja pokušaj zloupotrebe položaja i iskazivanje zle namjere i netrpeljivosti prema Srbiji i Islamskoj zajednici Srbije.

Zilkić je rekao da fetva odlazećeg poglavara Islamske zajednice BiH predstavlja flagrantno miješanje u unutrašnja pitanja Islamske zajednice Srbije.

On je naveo da je Cerić, koji ga u fetvi optužuje da svojim radom unosi podjele među muslimanskim vjernicima i da se lažno predstavlja, zloupotrijebio Kuran'ske citate i svete norme.

"Cerić je zlonamjerno prenebregao činjenicu da ja nisam reis samo Bošnjaka već svih muslimana Srbije", rekao je Zilkić i dodao da ga slijedi najmanje tročetvrtinska većina muslimana u Srbiji.

Zilkić je dodao da je poglavar Islamske zajednice Srbije koja je svoju autonomnost dobila 1868. godine, odnosno četiri godine prije od Islamske zajednice u BiH, te da iz toga crpi svoj šerijatski legalitet.

Odlazeći poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić izdao je danas fetvu kojom svojim sljedbenicima zabranjuje da slušaju i klanjaju sa Zilkićem zato što njegov govor, kako tvrdi, pravi podjele među vjernicima i zato što je njegov put pogrešan.

Cerić od Zilkića traži da se izvini muslimanima za nansene duševne bolove i optužuje ga da se "lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelom Balkanu".

Mustafa ef. Cerić u četvrtak, 15. novembra, odlazi sa pozicije poglavara Islamske zajednice u BiH i na tom mjestu će ga zamijeniti tuzlanski muftija Husein Kavazović.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice - Islamska zajednica kojom rukovodi muftija Muamer Zukorlić i koja priznaje Sarajevo kao duhovni centar muslimana Srbije, te Islamska zajednica Srbije na čijem čelu je Zilkić, koja svojim duhovnim centrom smatra Beograd.