vijesti
0

Vlada FBiH: Informacija o tužbama radnika iz preduzeća namjenske industrije

FENA
Federalna vlada prihvatila je Informaciju o povećanom obimu predmeta koje prosljeđuje Federalno pravobranilaštvo na izjašnjenje Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije koji se odnose na potraživanja iz radnog odnosa bivših i sadašnjih zaposlenika privrednih društava namjenske industrije u kojima se Federacija označava, kao tužena strana ili pak kao izvršenik, i predmeta po osnovu prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka u privrednim društvima namjenske industrije.

Vlada Federacije BiH dala je saglasnost na akte Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije od 8.9.2014. godine, kojim je od suda zatraženo odgađanje roka za davanje prethodne saglasnosti za stečaj u privrednim društvima BNT TMiH d.d. Novi Travnik i Binas d.d. Bugojno.

Saglasnost je data i na akte ovog ministarstva od 19.2.2015. i žalbu od 24.2.2015. godine, kojim je sugerirano Općinskom sudu u Travniku da pobijano Rješenje izmijeni na način što će u njegovom dispozitivu dodati "iz razloga propisanih Zakonom o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, kao posebnim propisom“, alternativno: "jer je Prijedlog preuranjen, shodno pokrenutom postupku finansijske konsolidacije stečajnog dužnika, sukladno odredbama Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, kao posebnog federalnog propisa“.

Federalna vlada traži od nadležnih sudova da i u svim drugim predmetima koji se vode povodom prijedloga za otvaranje stečajnog postupka donesu rješenje o privremenom prekidu stečajnog postupka nad stečajnim dužnicima kojima je odlukom Vlade Federacije BiH odobreno pokretanje postupka finansijske konsolidacije u skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.