vijesti
3

Vijećnici o rebalansu budžeta Grada Sarajeva

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici će danas kao jedinu tačku dnevnog reda razmatrati Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama ovogodišnjeg budžeta Grada Sarajeva.

Ovaj prijedlog gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, na prošloj sjednici Gradskog vijeća nisu podržali klubovi vijećnika SDP-a, SBB-a i Naše stranke, dok je Klub vijećnika SDA podržao Prijedlog.

  • Nismo podržali rebalans budžeta iz razloga što su preraspodjele unutar rebalansa po našem shvatanju neprihvatljive u smislu da se znatno umanjuju pozicije koje se odnose na socijalna davanja i najugroženije kategorije stanovništva. S druge strane, novci se raspodjeljuju na neke druge pozicije, koje u ovom trenutku nisu neophodne za funkcioniranje grada - rekla je za Agenciju FENA Arijana Talović, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a.

Zbog toga, Klub vijećnika SDP-a smatra da bi se trebalo pravičnije raspodijeliti pozicije unutar budžeta Grada Sarajeva za 2013. godinu tako da niko ne bude oštećen.

Gotovo sva obrazloženja predlagača rebalansa budžeta na prošloj sjednici je prihvatio Klub vijećnika Naše stranke, pri čemu je želio da se skine samo jedna stavka.

  • To su plaćanja parlamentarnim grupama za neisplaćena sredstva iz prethodnog mandata, jer mislimo da sada uopšte nije vrijeme da se takvi dugovi vraćaju i saniraju. Ukoliko ta stavka, bude skinuta iz budžeta Grada Sarajeva za 2013. godinu Naša stranka će podržati rebalans - istakao je za Fenu predsjednik Kluba vijećnika Naše stranke Vibor Handžić.

Dodao je da je Klubu vijećnika Naše stranke bilo „nelogično da je ta stavka koja iznosi nešto više od 60.000 KM, veća od pojedinih razvojnih projekata koji su predviđeni rebalansom budžeta Grada Sarajeva za 2013. godinu“.

Komentirajući izjavu gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića da su SDP, SBB i Naša stranka ne podržavajući rebalans budžeta za 2013. glasali protiv razvojnih projekata Grada Sarajeva, poput Izvedbenog projekta biciklističke staze, dionica Nedžarići-Skenderija, Handžić kao i Edina Latif, predsjednica Kluba vijećnika SBB-a, navode da je to površno obrazloženje i jednostavno nije tačno.

  • Ukoliko ne bude nikakvih promjena u odnosu na prošli put koji je prijedlog bio i ako ne budu usvojeni određeni amandani koji se tiču maloljetničke delinkvencije, sigurne kuće...SBB će glasati protiv - kazala je Feni Edina Latif.

Predsjednik Kluba SDA Velija Katica rekao je Feni da se „rebalans mora usvojiti iz razloga što su se stvorile neke nove aktivnosti koje nisu bile planirane u budžetu, a koji je praktično bio budžet one prošle garniture“.

  • Nismo imali vremena da izvršimo korekcije budžeta tako da nam je ovo došlo kao korekcija budžeta Grada Sarajeva za 2013. godinu. Naime, stvari koje ranije nisu bile obuhvaćene, između ostalog, jesu aktuelne za Novu godinu, paketiće, te biciklistička staza kao novi projekt - rekao je Katica.

Podsjetio je da je ovaj rebalans budžeta bila i „inicijativa Kluba vijećnika SDA“.

  • Nemamo velike mogućnosti za razvoj, ali smo rebalansom bili predvidjeli minimalna sredstva u iznosu od nekih 30 - 40 hiljada KM da izradimo projekte. Jedan se odnosi na Izvedbeni projekt biciklističke staze, dionica Nedžarići-Skenderija, dok se drugi odnosi na obnovu fasada za objekte: stambeno poslovni niz u ulici Zelenih beretki, južni niz od hotela Central do Federalnog zavoda za statistiku i objekt Gradske tržnice - istakao je na prošloj sjednici gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.