vijesti
5

Ulične akcije u deset bh. gradova u sklopu kampanje o Izborima 2014.

FENA
Udruženje građana (UG) "Zašto ne" obići će deset gradova u Bosni i Hercegovini u sklopu informativne kampanje o izborima 2014. godine s ciljem educiranja građana o izbornom procesu i njihovog intenzivnijeg uključivanja u isti.

U saopćenju UG "Zašto ne" navodi se da političke partije u predizbornoj kampanji često napuštaju stavove koje su zastupale dok su bile na vlasti, te se građanima uglavnom obraćaju kroz populističke poruke i nerealna obećanja.

Kako ističu u ovom udruženju, partije ne preuzimaju odgovornost za neuspjehe svojih vlada u proteklom mandatu, za koje nerijetko optužuju iste one stranke sa kojima su u protekle četiri godine formirali vladajuće koalicije.

Također političke partije, dodaje se u saopćenju, obilato koriste ispraznu senzacionalističku retoriku za skretanje pažnje javnosti sa suštinskih pitanja koja su obilježila protekle četiri godine.

S druge strane, građani nisu adekvatno informirani o svim propisima kojima je reguliran izborni proces, što često dovodi do situacija da ni sami birači ne prepoznaju u kojim situacijama su ta pravila prekršena, počevši od toga na koji način stranke provode predizborne kampanje, pa sve do propisa koji reguliraju proces glasanja na biračkim mjestima.

Cilj informativne kampanje je, poručuju iz UG "Zašto ne", da građanima pruži što potpunije i kvalitetnije informacije o svim aspektima izbornog procesa, od propisa koji reguliraju tehničku provedbu izbora, pa sve do podataka o dosadašnjim postignućima, politikama i stavovima partija koje učestvuju u izbornom procesu, u cilju donošenja informirane odluke o glasanju na izborima.

Osim toga, u kampanji će biti predstavljeni i alati koji omogućavaju građanima da brzo i jednostavno prijave svako kršenje izbornog procesa i tako doprinesu da ovaj proces protekne u skladu sa zakonom i da se minimiziraju sve potencijalne zloupotrebe.

U svrhu ostvarivanja ovih ciljeva UG “Zašto ne” predstavit će u narednim danima nekoliko platformi koje će građanima pomoći da se adekvatno informiraju, ali i prijave sve uočene izborne nepravilnosti.

S obzirom na to da se radi o online platformama, ulične akcije u 10 gradova omogućit će i onim građanima koji nemaju pristup internetu da iskoriste njihove mogućnosti.

U sklopu ulične kampanje za informiranje o predstojećim općim izborima u BiH, građani BiH će se moći upoznati i sa istraživanjem inicijative "Istinomjer“ koja je pratila ispunjavanje predizbornih obećanja političkih partija koje su u ovom mandatu učestvovale u vlasti na državnom i entitetskim nivoima, pri čemu su sve zajedno uspjele ispuniti tek tri posto datih obećanja.

Ulične akcije u sklopu informativne kampanje bit će održane u gradovima: Zenica - 29. septembar, Mostar - 30. septembar, Livno - 1. oktobar, Hadžići - 2. oktobar, Konjic - 3. oktobar, Banja Luka - 6. oktobar, Tuzla - 7. oktobar, Travnik - 8. oktobar, Goražde - 9. Oktobar i Sarajevo - 10. oktobar, saopćeno je iz UG "Zašto ne“.