vijesti
7

Učesnici protesta u Banjoj Luci na informativnom razgovoru u policiji

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Koordinator Centra za životnu sredinu iz Banje Luke Miodrag Dakić, koji je jedan od učesnika osmodnevnih protesta građana Banje Luke protiv početka gradnje velikog stambeno-poslovnog objekta na zelenoj površini u centru Banjoj Luci, pozvan je danas na informativni razgovor u Centar javne bezbjednosti Banja Luka. Mirna okupljanja nezadovoljnih građana i ekoloških udruženja proteklih dana nisu pratili nikakvi incidenti.

Osim pištaljki, truba i bubnjeva, te uz skandiranje „Park je naš“ i druga, demonstranti nisu koristili nikakve druge metode suprotstavljanja.

Ipak, sve vrijeme bili su okruženi većim brojem pripadnika policije, iz koje je stigla tvrdnja da se sva okupljanja moraju zvanično prijaviti, a da za njih nisu validna spontana okupljanja putem društevnih mreža.

Nadležni zakon predviđa su javni skupovi i okupljanja građana čija je svrha ostvarivanje državnih, vjerskih, humanitarnih, kulturno-umjetničkih, sportskih i drugih interesa, koja nemaju za cilj ostvarivanje prihoda i ne prijavljuju se.

Javna okupljanja protiv „betoniranja“ jedne od posljednjih zelenih površina u centru Banje Luke traju od prošle sedmice.

Predstavnici građanske inicijative jučer su predali u Skupštini grada zahtjev za sastanak s gradonačelnikom Dragoljubom Davidovićem i predsjednikom gradskog parlamenta Slobodanom Gavranovićem.

Na zahtjevu su potpisi i pečati 11 nevladinih organizacija koje su okupljene u zajedničku akciju u nastojanju da se spriječi izgradnja poslovno-stambenog kompleksa na placu između „Medicinske elektronike“ i bivše zgrade Vlade Republike Srpske, u strogom centru grada.