vijesti
1

U utorak u Sarajevu protestni marš: Ljudska prava vani!

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Sarajevu će sutra biti održana protestni marš - Ljudska prava vani! Okupljanje je planirano u 9.30 sati ispred Akademije likovnih umjetnosti, a početak marša je u 10.00 sati, saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Okupljanje je planirano u 9.30 sati ispred Akademije likovnih umjetnosti, a početak marša je u 10.00 sati, saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra na dan kada je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima kojom se priznaje pravo svakog na život, slobodu i sigurnost, bez ikakvih razlika. Povodom obilježavanja ovog dana grupa aktivistkinja i aktivista, građanki i građana organiziraju protestni marš.

"Smatrajući da je od ključnog značaja da sve marginalizovane grupe izađu, svoje probleme učine vidljivim i da zajedno protestuju za ljudska prava svih, bitno je da jedni za druge pokažemo razumijevanje i da se ujedinimo u zajedničkoj borbi za ljudska prava svih.

Na ovaj dan protestujemo za prava svih onih koji su diskriminisani i marginalizirani: žene, mladi, Romi/kinje, osobe s invaliditetom, LGBT osobe, žrtve rata, izbjeglice, povratnike i sve druge. Poseban fokus zahtjeva odnosi se na osiguranje uživanja i promociju prava na rad, prava na obrazovanje i prava na sigurno okruženje, jer je upravo ovo preduslov za postojanje svake osobe i uopšte život i ljudsko dostojanstvo", navodi se u saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Ruta marša je: Akademija likovnih umjetnosti - Gradska uprava (Federalni parlament) - Ajfelov most - zgrada Kantona Sarajevo/Općina Centar - ulica Maršala Tita - Parlamentarna skupština BiH - Filozofski fakultet.

Ispred zgrada zakonodavnih tijela, Parlamenta FBiH, Kantona Sarajevo te Parlamentarne skupštine BiH učesnici marša će se kratko zadržali i pročitati svoje zahtjeve, navodi se u saopćenju.