vijesti
53

U Tuzli otvoren Međunarodni dječiji festival "Vezeni most"

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Recitacijama, pjesmom i plesom mališana iz Vrtića Sunčica i nastupom plesnog para PK Flamengo iz Tuzle, danas je u ateljeu Ismet Mujezinović otvoren Međunarodni dječiji festival "Vezeni most".

Festival će trajati u naredna dva dana, a završit će dodjelom nagrade "Mali princ".

Inače, Festival je trebao biti održan u maju, ali su organizatori odlučili da ga zbog poplava i vremenskih nepogoda prolongiraju.

Prvog dana Festivala otvorena je retrospektivna izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića, umjetnika svjetskog glasa i jednog od najtraženijih ilustratora u svijetu. Prvog dana festivala predviđen je i program pod nazivom "Tiha rijeka djetinjstva", koji je posvećen književniku Aliji H. Dubočaninu.

Također, bit će dodjeljene i nagrade za najbolje literarne radove o temi: "Šta priroda od nas traži – pitaj, pa nam kaži".

Za četvrtak je predviđeno otvaranje umjetničke radionice u kojoj će sa likovnim talentima raditi ilustrator Doborosav Bob Živković, zatim brojni susreti pisaca i čitaoca biblioteka u TK i Ze-do kantonu te koncert Harisa Alijagića pod nazivom "Raspjevani knjigometar".

Održat će se i tradicionalna šetnja maski i kostima "Uzavrele ulice", a manifestacija će biti okončana dodjelom nagrade "Mali princ" koja se dodjeljuje za najbolju dječiju knjigu protekle godine objavljene na govornom području BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.