vijesti
62

U nedjelju sedmi Giro di Sarajevo i prvi Giro Drag Race: Sarajevo treba biciklističke staze

Piše: E.S.H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Najmasovniji biciklistički događaj u državi, Giro di Sarajevo održat će se 07. septembra u Sarajevu. Ovo je sedmi Giro koji ima za cilj skretanje pažnje na nedostatak biciklističke infrastrukture u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Loren Keserović, koordinator projekta za ovu godinu je na danas održanoj press konferenciji napomenuo sve tehničke detalje vezane za samu vožnju koja će se održati u nedjelju, ali i za Giro Drag Race.

"Giro Drag Race je nešto novo kod nas, ali i u Evropi. Održala se samo jednom u Americi. Prijave za Giro di Sarajevo počinju od 15 sati ispred škole Skender Kulenović na Dobrinji, a vožnja počinje u 17 sati. Vozit će se na istoj ruti kao i prethodnih godina. Krenut će se sa Dobrinje prema kružnom toku, gdje će se skrenuti lijevo prema Nedžarićima. Kod Studentskih domova se skreće na glavnu ulicu i vozi prema Vijećnici gdje se okreće i vozi nazad prema SCC-u gdje ćemo skrenuti prema Vilsonovom šetalištu do bine gdje će biti dodijeljene nagrade najsretnijima", pojasnio je Keserović.

Ono što će obilježiti sedmi Giro je i posebno biciklističko takmičenje, koje se premijerno održava u cijelom regionu nakon što se Giro privede kraju na Vilsonovom šetalištu. Trka ubrzanja na biciklima ili Giro Drag Race će okupiti 64 takmičara koji se mogu prijaviti preko web stranice Udruženja, a najbolji će dobiti nagrade. Giro Drag Race počinje u 18:45 sati.

Pokloni nakon vožnje Giro di Sarajevo će biti dodijeljeni nasumičnim odabirom i to dva bicikla GT Agressor 3.0, jedan GT Timberline 29, te 15 biciklističkih kaciga. Poklone je obezbijedila kompanija Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, glavni sponzor projekta.

Sberbank je od ove godine i specijalni prijatelj i pokrovitelj vožnje Giro di Sarajevo. Vedran Peršić, vođa odjela za marketing i komunikacije Sberbank d.d. Sarajevo se obratio novinarima.

"Tražili smo inovativne načine kako da se predstavimo ljudima, a Giro di Sarajevo traži način kako da unaprijedi život građana Sarajeva, našli smo unaprijeđenje i inovativnost kao sponu između banke i Udruženja. Naši uposlenici voze bicikl i zajedno sa Giro di Sarajevo ćemo da se kotrljamo ulicama Sarajeva. Unaprijeđenje zdravog načina života je ono što nas je spojilo", rekao je Peršić.

Predsjednik udruženja Giro di Sarajevo Nisad Selimović je rekao da se nadaju da će Gradska uprava konačno realizirati gradnju biciklističkih staza od Ilidže do Nedžarića i od Nedžarića do Skednerije.

"Bojimo se da naša vlast nije spremna za takve izazove i mislimo da je rješenje da se što više savjetuju i surađuju sa ljudima koji voze bicikl kako bi se staze uradile na najbolji mogući način. Nadamo se da će konačno doći na vlast koji će vidjeti da je zaista ovom gradu potrebna biciklistička infrastruktura", rekao je Selimović.

Za učešće u Giro di Sarajevu je potreban ispravan bicikl i pojavljivanje na startu u periodu između 15 i 15:45 sati. Iz Giro di Sarajeva su pozvali sve građanke i građane koji imaju ispravan bicikl da se pridruže u nedjelju na vožnji kako bi svi zajedno poslali poruku da je ovom gradu zaista potrebna izgradnja biciklističkih staza i poboljšanje infrastrukture za bicikliste.