Još nema dogovora
1

U Mostaru razgovarano o ukidanju "dvije škole pod jednim krovom"

FENA
Mostar
Mostar
Okrugli stol o provedbi presude Općinskog suda u Mostaru, prema kojoj je postojanje "Dvije škole pod jednim krovom" kršenje Zakona o zabrani diskriminacije, održan je danas u Mostaru, u organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke i, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Inače, ministarstvo je dobilo rok da do 1. septembra praksu "Dvije škole pod jednim krovom" ukine, no, po svemu sudeći ta se odluka bar do toga datuma neće provesti. Riječ je o Osnovnoj školi Stolac i Osnovnoj školi Čapljina.

Kantonalni ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Zlatko Hadžiomerović ističe kako se o presudi ne može i ne smije raspravljati već da se moraju pronaći modusi kako je u cijelosti provesti. Naveo je i to kako je njegovo ministarstvo zatražilo upute od kantonalnog Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave o tome kako provesti u cijelosti presudu suda. No, ističe ministar Hadžiomerović, upute nisu dobili.

Ministar Hadžiomerović je naveo kako Ministarstvo prosvjete ne može samo donijeti odluku o tome jer u tom sudjeluje cijeli lanac sudionika već će čekati upute Ministarstva pravosuđe, a zatražili su i tematsku sjednicu kantonalne Vlade o tom pitanju.

Iz nevladine udruge "Vaša prava", koja je i pokrenula proces pred sudom, nisu željeli davati izjave novinarima ističući samo kako se odluka suda mora provesti.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Zavoda za školstvo, načelnik Stoca, predstavnici Školskih odbora, tužitelji u slučaju "Dvije škole pod jednim krovom" kao i predstavnici Ministarstva prosvjete.

Predstavnici Školskih odbora spornih škola u Stocu i Čapljini istaknuli su kako je postojeće rješenje prihvatljivo za njihovu djecu.