vijesti
72

U Hrvatskoj pretresi nekretnina Lejle Fazlagić, bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu

Klix.ba
Lejla Fazlagić (Foto: Slobodna Bosna)
Lejla Fazlagić (Foto: Slobodna Bosna)
U akciji pokrenutoj zbog niza krivičnih djela uhapšen je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, a u toku su druga hapšenja i pretresi na 60 lokacija u BiH i Hrvatskoj.

"Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), zajedno s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), u predmetnom slučaju postupa po zamolnicama za međunarodnu pravnu pomoć Kantonalnog tužilaštva Sarajevo", kazali su za Klix.ba iz USKOK-a.

Osim Delimustafića, uhapšen je i Juso Škrijelj, a u Hrvatskoj je u toku pretres nekretnina donedavne sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić.

Fazlagić je podnijela ostavku na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Sarajevu 27. maja ove godine. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na sjednici održanoj 8. jula konstatovalo da joj mandat prestaje sa 30. julom 2016.

Protiv Fazlagić je pokrenut disciplinski postupak zbog korištenja dužnosti sudije kako bi pribavila neopravdane koristi, donošenje odluka kojima se krši zakon, kašnjenje u izradi odluka te namjerno davanje lažne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto.

Akcija "Pravda" pokrenuta je rano jutros nakon višemjesečne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije.

"Osumnjičeni su za krivična djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja, povrede zakona od strane sudije, pranja novca i prevara. U toku su pretresi na 60 lokacija na području Federacije BiH, Republike Srpske i Republike Hrvatske", kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva BiH.

Ona je dodala da je u ovom predmetu Tužilaštvo istražne radnje provodilo u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Hrvatske.

"Značajna saradnja je ostvarena i s policijom Republike Srpske, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigunosna agencija BiH", dodala je Bavčić.