vijesti
308

U Crnoj Gori ove godine očekuju više od 100.000 turista iz BiH

Piše: J. H.
Plaža u Ulcinju
Plaža u Ulcinju
Nakon što je Hrvatska 1. jula postala punopravna članica Evropske unije, građani Bosne i Hercegovine više ne mogu ulaziti u tu državu sa ličnom kartom. Ovo je, ispostavit će se, uveliko utjecalo na manjak broja turista iz naše zemlje na obalama Jadranskog mora.

No, mnogobrojni turisti iz BiH, koji su godinama ljetovali u Hrvatskoj, ove godine će ići u Crnu Goru, za koju im još uvijek ne treba biometrijski pasoš.

"Koliko smo uvjereni da administrativne prepreke na graničnim prijelazima ne doprinose rastu turističkog prometa, u ovo vrijeme otvorenih granica i globalizacije, toliko vjerujemo da to nije jedini razlog zbog čega građani BiH u sve većem broju dolaze u Crnu Goru. Lična karta kao dokument koji je dovoljan za ulazak u našu zemlju svakako predstavlja komfor prilikom planiranja odmora", kazali su za Klix.ba u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore.

Tvrde, Crnogorci imaju posebne simpatije prema Bosancima i Hercegovcima i upravo u ovoj činjenici možemo tražiti razlog zbog kojeg sve više bh. građana putuje na crnogorsko primorje.

"Procjenjujemo da će tržišta susjednih zemalja i ove godine učestvovati u ukupnom turističkom prometu Crne Gore sa oko 40 posto. Turisti iz BiH su na drugom mjestu, odmah nakon gostiju iz Srbije. Naša pretpostavka da će građani BiH ove godine odabrati sigurnu, provjerenu destinaciju, koja nudi kvalitetan proizvod za prikladnu cijenu, se za sada pokazala kao tačna. Očekujemo da u 2013. godine više od 100.000 građana BiH odmara u našoj zemlji, što je rast od nekih 10-ak procenata", dodaju.

Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, građani BiH su u toj zemlji proteklog ljeta u prosjeku boravili sedam dana.

"Budva, Herceg Novi, Bar i Kotor su i dalje omiljene destinacije. Ulcinj je posljednih godina sve popularniji. Sve više turista kombinuje nekoliko dana odmora na svježem planinskom zraku Durmitora i Bjelasice sa odmorom na crnogorskom primorju. Vinske ture oko Skadarskog jezera su sve posjećenije", kazali su nam u Turističkoj zajednici Crne Gore.

Dodaju da ne postoji obaveza posjedovanja 100 eura po danu.

"Važeća lična karta vam je dovoljna. Naravno, policija ima pravo da zatraži dodatne dokaze, ukoliko im se neka osoba ili grupa osoba učini sumnjivim, odnosno procijene da njihov boravak u Crnoj Gori nema turističku svrhu. Naravno, to je sve u cilju sigurnosti svih nas i naših gostiju. Tokom ljetne turističke sezone primjenjuje se ubrzana kontrola i povećan je broj pripadnika granične policije, čime nastojimo minimalizovati vrijeme čekanja na granici. Ipak, tokom špica sezone povremeno dolazi do formiranja kolona, pa se putnicima savjetuje da ponesu dovoljno tečnosti i da sebe, a naročito djecu, adekvatno zaštite od sunca", poručuju iz Turističke organizacije Crne Gore.