vijesti
0

U BiH počela Sedmica ravnopravnosti spolova: Žene i dalje nisu ravnopravne s muškarcima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U zgradi institucija BiH danas je zvanično počelo obilježavanje Sedmice ravnopravnosti spolova, koja, u organizaciji Misije OSCE u BiH i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamenta BiH, traje do 7. marta.

Agencija za ravnopravnost spolova BiH, u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH, Ženevskim centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Atlantskom inicijativom, povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, organizuje danas i konferenciju o temi “Stereotipi i ravnopravnost spolova u BiH”.

Cilj konferencije je ukazati na stereotipe s kojima se bh. društvo suočava u oblastima političkog života, pravosuđa i medija.

Direktorica agencije za ravnopravnost spolova Samra Filipović-Hadžiabdić smatra da u oblasti ravnopravnosti spolova BiH i dalje postoje zabrinjavajući trendovi.

"Nepovoljan ekonomski i socijalni status žena i nizak stepen njihovog sudjelovanja u političkom i javnom životu. Stalno prisutni stereotipi vezani za spol i predrasude također ostavljaju posljedice na ravnopravnost spolova", pojasnila je Hadžiabdić.

Međunarodni Dan žena - 8. mart predstavlja simbol ženske borbe za ravnopravnost započete prije više od 100 godinu.

"Ovaj dan, nažalost, više služi kao podsjetnik na neravnopravnost. Statistike govore o diskriminaciji žena na svim nivoima, a najvidljivija je ona na polju rada i zapošljavanja", kazala je Hadžiabdić.

Šef Misije OSCE u BiH Fletcher Burton kazao je da se nastavlja tradicija koja traje 11 godina.

"Ono što mi radimo jeste da zauzimamo strateški pristup. Mi podržavamo sve naše partnere na ovome polju. Podržavamo organizacije civilnog društva u razbijanju stereotipa, u razbijanju predrasuda i izgradnji povjerenja među svim grupama", pojasnio je Burton.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić kazao je da 11 godinu postoji tradicija obilježavanja Sedmice ravnopravnosti spolova.

"Ono što je zadaća ovog ministarstva i mene osobno jeste da stvaramo zakonske preduvjete, ambijent da pomažemo sve aktivnosti koje provode institucije BiH. Mi, muškarci niti smo toliko sposobni niti dominantni niti bezgrešni da imamo dominantnu poziciju u ovom i svakom društvu", pojasnio je Ljubić dodavši da je uloga žene u društvu od velike važnosti.

Povodom Sedmice ravnopravnosti spolova sutra će biti upriličena dodjela nagrade Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u 2013. godini, nakon koje će  biti održana tematska sjednica Komisije o temi “Sudska zaštita od rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici”.

U srijedu, 5. marta,  planirano je održavanje šeste OSCE-ove regionalne konferencije žena parlamentarki pod nazivom “Rad u parlamentarnim tijelima: Izazovi i postignuća iz perspektive ravnopravnosti spolova”.