Traže zaštitu Općine
0

FOTO / Tuzlaci u strahu od pasa lutalica

Piše: D. Brkić
Grupa zabrinutih građana Tuzle je uputila dopis Službi za komunalne poslove Općine Tuzla, odnosno šefu Službe, Kemalu Kureviću, kojeg obavještavaju kako su zabrinuti zbog velikog broja pasa lutalica na gradskim ulicama u strogom centru Tuzle.
"Smatramo da je neophodno izbjeći opasnost po građane, koju mogu prouzrokovati ovi psi koji su agresivni i stalno se okupljaju oko prolaznika", navodi grupa zabrinutih građana.

Od nadležne općinske službe je zatraženo da poduzme hitne mjere kako bi povećala sigurnost građana Tuzle.

Opasnost od pasa lutalica nije izražena samo u centru grada. Nedavno su psi lutalice napali djevojku, koja se vraćala iz škole, u blizini NLB banke, o čemu je portal Sarajevo-x.com već pisao. Prije dva dana, grupa pasa lutalica je napala djevojku u tuzlanskom naselju Stupine, a evidentirani su napadi i u naselju Sjenjak.
Podsjetimo kako u Tuzli postoji azil za nezbrinute životnje u naselju Paša Bunar. Međutim, oko 600 pasa, koji su smješteni u tom azilu, nisu zbrinuti na adekvatan način. U toku je i kampanja prikupljanja potpisa za otvaranje novog azila. Dok između pojedinih udruženja za zaštitu životinja traje bitka za prevlast nad azilom, građani Tuzle su u strahu i svakodnevna su meta napada pasa lutalica.