vijesti
262

Tuzla: 600 postača iftarilo u haremu Prinčeve džamije

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu 600 postača iz Tuzle s akšam namazom iftarilo je u dvorištu džamije Princa Abdulaha. Masovno iftaranje organizovali su Udruženje Oaza i Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

"Imali smo namjeru da iftar organizujemo na glavnom gradskom trgu, ali ta naša namjera nije naišla na pozitivan prijem u Općini Tuzla. Zbog čega su nam tražili dodatna odobrenja to valjda oni najbolje znaju. Nadamo se da će dogodine omogućiti organizaciju iftar na trgu, jer u tome ne vidimo ništa sporno", kaže profesor Jasmin Omazić, predsjednik Skupštine Udruženja Oaza.

Iftari su za blizu 600 postača pripremljeni u restoranu Saranda, a vrijedni aktivisti su obroke na ćilime postavili pola sata prije akšam namaza.

"Naišli smo na razumijevanje vlasnika restorana i sigurni smo kako iftari posjeduju sve one neophodne karakteristike. Pripremili smo 600 obroka za postače i još 100 pričuvnih u slučaju da nam se pridruži još građana. Večeras imamo i jednog građanina koji nije islamske vjeroispovjesti, ali koji je došao na iftar kako bi se upoznao sa našim adetima", kaže Jasmin Omazić.

Poslije iftarenja vjernici u Prinčevoj džamiji su uz molitve čekali početak teravih namaza nakon čega će krenuti kući i početi pripreme za sehur i novi ramazanski dan.