Tužilac Tužilaštva BiH
0

"Tokom postupka se dokazalo da su Živković i Tadić učestvovali u progonu Bošnjaka"

FENA
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi navelo kako je dokazalo da su optuženi Milorad Živković i Duško Tadić svjesno sudjelovali u planskom progonu civila Bošnjaka u Čajniču u proljeće 1992. godine.

Tužilac Dževad Muratbegović ovu tvrdnju dokazivao je iskazima saslušanih svjedoka i uvedenim materijalnim dokazima.

On je kazao da su civile Bošnjake u Čajniču hapsili, a potom zatvarali policajci Stanice javne bezbjednosti (SJB) Čajniče, pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne jedinice "Plavi orlovi".

"Nije se radilo o pojedinačnim zločinima, već o sistemskom ponašanju prema civilima i njihovoj imovini. Živković i Tadić morali su znati za napad. Napad im nije mogao proći nezapaženo jer je Čajniče mala općina", ustvrdio je tužilac.

Prema optužnici, Živković je bio načelnik SJB-a i član Kriznog štaba, a Tadić pripadnik "Plavih orlova".

Tužilac Muratbegović govorio je o ličnom učešću optuženog Živkovića u nezakonitom hapšenju civila. Tako se on, između ostalog, pozvao na svjedočenje Mirzeta Čolaka, koji je ranije na suđenju naveo da su ga uhapsili policajci po Živkovićevoj naredbi.

  • Od policajaca je saznao ko je izdao naredbu za njegovo hapšenje - kazao je tužilac.

Muratbegović je ukratko prepričao iskaz Sajme Kešan, koja je kazala da je, po izlasku iz policije, otišla do Duška Kornjače, bivšeg predsjednika Kriznog štaba u Čajniču, te zatražila puštanje svog supruga.

  • On joj je rekao: "Neka moli Žiku" - naveo je tužilac.

Muratbegović je kazao kako je dokazano da je Tadićevo učešće u hapšenju određenih civila i odvođenja na Mostinu kod Čajniča, gdje je sa Veljom Tadićem sudjelovao u ubistvima i nestancima.

Prema optužnici, ubistvo 26 zatočenih civila u "Lovačkom domu" na Mostini počinjeno je u maju 1992. godine.

Tužilac Muratbegović će iznošenje završne riječi nastaviti 20. februara, javio je BIRN-Justice Report.