Sastanak u Sarajevu
55

Tihić i Lagumdžija bez dogovora o budžetu institucija BiH

SRNA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lideri SDP-a i SDA-a sastali su se danas poslije podne u Sarajevu i uoči sutrašnjeg sastanka "šestorke" razgovarali o usvajanju budžeta institucija BiH i o Srebrenci, ali je sastanak završio bez rezultata i dogovora.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić nije pristao da mijenja svoje stavove, niti da podrži budžet.

Sastanak je prvi napustio lider SDP-a Zlatko Lagumdžija,a potom i Tihić koji je jasno rekao da neće podržati budžet.

Na sastanku, održanom u Predsjedništvu BiH, bili su i potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić i generalni sekretar ove stranke Nermin Nikšić.

Hadžić je nakon sastanka rekao da još postoji mogućnost da na sutrašnjem sastanku bude postignut dogovor.

Predsjedništvo SDP-a pozvalo je danas SDA da prestane "sa političkom trgovinom" u vezi sa pitanjem budžeta i da glasa za njegovo usvajanje,jer je to jedini interes BiH i svih njenih institucija.

Predsjedništvo SDP-a smatra da SDA treba konačno da se opredijeli i da odluči da li je vlast ili opozicija.

Lideri šest vladajućih stranaka sastaće se sutra u Sarajevu da bi još jednom razmotrili najvažnije probleme koji opterećuju BiH i vladajuću koaliciju,a "pitanje svih pitanja" je budžet institucija BiH za 2012.

Na sastanku u Mostaru, održanom prošle sedmice, predsjednici ovih stranaka rekli su da će sastanak u Sarajevu biti odlučujući kada su u pitanju ukupni međustranački odnosi, kao i po tome u kom kapacitetu će raditi Vijeće ministara, jer SDA ne može biti dio vladajuće koalicije, a ponašati se kao opozicija.

S tim u vezi,predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas, nakon sastanka sa liderom SDS-a Mladenom Bosićem na kome su usaglasili stavove pred sarajevski sastanak,da ukoliko SDA sutra nastavi da opstruiše dogovor "šestorke" treba biti izbačena iz vladajuće većine.

Dodik i Bosić naveli su da ostaju pri ranije usaglašenim stavovima koje su zastupali i na sastanku u Mostaru.

Sastanak stranačkih lidera bit će održan sutra u 10 sati,a domaćin je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Osim budžeta i zakona o penzionisanim vojnicima,na dnevnom redu sastanka biće i državna imovina, te provođenje odluke u slučaju "Sejdić-Finci".