vijesti
1

Svjedok odbrane Harisa Čauševića otpušten bez saslušanja

Piše: E. F.
Haris Čaušević (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Haris Čaušević (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Iako je Josip Alvir pristupio klupi za svjedočenje na Sudu BiH u predmetu koji se pred Apelacionim vijećem vodi protiv Harisa Čauševića, on nije saslušan i to odlukom koju je donio predsjedavajući Vijeća Tihomir Lukes. Ovakvo oštro reagovanje sudije uslijedilo je nakon što je odbrana optuženog ispitivanje svjedoka uslovila rješavanjem drugih pitanja.

Naime, Čauševićevi advokati tražili su od sudećeg vijeća da se najprije očituje o podnesku odbrane koji se odnosi na razrješavanje Ifeta Ferageta kao drugog branioca Čauševića, iako je sudija ranije kazao kako će se o datom podnesku očitovati nakon što odbrana sasluša svjedoka.

Nema uvjetovanja Suda

Podsjećamo, Haris Čaušević je optužen za teroristički napad u Bugojnu koji se desio 26. juna 2010. godine, a u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić i teško povrijeđena policajka Edina Hindić. Također je na objektu načinjena velika materijalna šteta.

"Odbrana je zauzela stav da neće ispitati svjedoka sve dok se Vijeće ne očituje o datom podnesku", kazao je branilac Feraget.

"Nećete uvjetovati Vijeće, branioče", kazao je oštro Lukes, a potom i otpustio svjedoka smatravši da ga odbrana nije željela ispitati.

Prethodno je u sudnici pušten snimak svjedočenja Josipa Alvira, vođe sektora saobraćajne policije u Bugojnu, koji je zabilježen u prvostepenom postupku.

Tokom tog saslušanja on je ispričao kako je po dolasku na posao tog 27. juna kada je izvršen teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu uočio nepoznatu osobu koja se užurbano udaljavala od policijske stanice. Nije reagovao na povikivanje policajaca, već se sve brže udaljavao.

Alvir je zajedno sa kolegama učestvovao u potjeri te osobe za koju se vjerovalo da je postavila eksploziv kraj stražnjih vrata ulaza u policijsku stanicu. Ispričao je tok događaja, a odbrana je na današnjem ročištu trebala postaviti dodatna pitanja. No, odbrana to pravo nije iskoristila.

Moram odbiti pružanje pravne pomoći

Nakon otpuštanja svjedoka Vijeće je saslušalo branioca Ifeta Ferageta koji je Vijeću podnio zahtjev za njegovo razrješenje dužnosti dodatnog branioca Čauševića.

On je istakao kako je dužan odbiti pružanje pravne pomoći ako je uvjeren da ne može pomoći klijentu. A svome branjeniku, kako tvrdi, ne može pomoći jer mu ni danas, u petoj godini sudskog postupka, nisu dostavljeni svi dokazi od Tužilaštva BiH.

"Nije moguće držati tri pretresa sedmično. Ja sam zauzet pet narednih ponedjeljaka na drugom predmetu kod sudije Nenada Šelede koji je sve pretrese zakazao u 13 sati. Moj branjenik na takav način nema koristi od mene", kazao je Feraget te dodao kako je veoma teško zadržati koncentraciju i adekvatno se pripremiti za odbranu u tako teškom predmetu tri puta sedmično.

Reagujući na kazivanje Lukesa kako je na ročištu dovoljno i prisustvo samo jednog branioca, Feraget je Vijeće podsjetio na odluke koje su donesene, a kojima je odlučeno da Čaušević ima dva branioca zbog složenosti predmeta i njegove obimnosti.

S druge strane, optuženi Čaušević je na pitanje Vijeća danas kazao kako su njemu potrebna dva branioca te da traži ili da se reorganizuje suđenje ili da se oba razriješe, te da se njemu da određeno vrijeme kako bi izabrao nove branioce.

"Mi smo podijelili posao međusobno, tako funkcionišemo, izvršili smo organizaciju posla po svjedocima", kazao je Čaušević.

Predsjedavajući Vijeća je nakon izlaganja branioca kazao kako mu nije jasno da advokati ne žele ispitati svjedoka i iskoristiti njegovo prisustvo kada je baš to ono što su tražili u žalbenom postupku.

"Odluka o vašem zahtjevu bit će donesena najvjerovatnije u ponedjeljak", kazao je Lukes te okončao današnje ročište.

Na sljedeće ročište pozvan je svjedok Branko Arežina čiji će iskaz iz prvostepenog postupka također biti pregledan, a potom će i on sam pozvati na klupu za svjedoke.