Svijet
35

Zvaničnik iz Jemena: Braća Kouachi prošla Al Kaidinu obuku

SRNA
Braća Cherif i Said Kouachi, koji su izvršili napad na kancelarije satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu, putovali su 2011. godine preko Imana u Jemen, gdje su u pustinji Marib, uporištu Al Kaide, prošli obuku za rukovanje naoružanjem, izjavili su danas višerangirani jemenski sigurnosni izvori.

Ovo je prva potvrda jemenskih zvaničnika da su braća Kouachi posjetila Jemen, gdje je stacioniran jedan od najopasnijih ogranaka terorističke mreže Al Kaida na Arabijskom poluostrvu (AKAP).

Jedan od izvora iz Jemena prethodno je potvrdio posjetu Saida Kouachija.

"Dvojica braće doputovali su u Oman 25. jula 2011. godine i odatle su se prebacili u Jemen, gdje su boravili dvije sedmice. Sreli su se sa Al Kaidinim vjerskim dužnosnikom Anvarom al Avlakijem i prošli su obuku u pustinji Marib. Vratili su se u Iman odakle su otišli 15. augusta 2011. godine nazad u Francusku", izjavio je višerangirani zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan.

Izvor iz jemenskih obavještajnih službi potvrdio je da su braća u Jemen ušli iz Omana 2011. godine bez poteškoća jer su došli u vrijeme kada su se sigurnosne snage bavile protestima "Arapskog proljeća" koji su tada zahvatili tu zemlju.