Egipat
0

Zvaničnicima zabranjen izlazak iz zemlje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zvaničnicima egipatske vlade zabranjen je izlazak iz zemlje bez odobrenja državnog tužioca ili oružanih snaga.

Neimenovani aerodromski službenici rekli su američkoj agenciji da im je predata lista zvaničnika bivšeg režima i da su već spriječili ministra informisanja da ode iz zemlje, javio je AP.

U međuvremenu je državna televizija izvijestila da je u zemlji skraćen policijski sat i da od danas traje od ponoći do 6 sati ujutru.

Prethodno je policijski sat, koji su demonstranti većinom ignorirali, trajao od 20 sati do 6 sati sljedećeg dana, prenijela je agencija Reuters.

Policijski sat je skraćen pošto je predsjednik Hosni Mubarak odlučio da se povuče s vlasti i prenese ovlaštenja za vođenje zemlje Vrhovnom vijeću oružanih snaga.

Skraćivanje policijskog sata, koji je uveden 28. januara u Kairu, Aleksandriji i Suezu, znak je da se život postepeno vraća u normalu, navodi AP.

U Kairu su građani rano jutros započeli čišćenje trga Tahrir, a vojska je zadužena za uklanjanje barikada.

Prodemokratski aktivisti su poručili da se neće povući s trga sve dok Vrhovno vijeće ne prihvati njihove prijedloge za reformu zemlje, a koji uključuju zahtjev za ublažavanjem vanrednog stanja, oslobađanje svih političkih zatvorenika i raspuštanje vojnih sudova.

Oni također traže i uključivanje građana u tranzicioni proces.

Istovremeno se nekoliko stotina egipatskih policajaca okupilo u gradu Ismailiji na istoku zemlje, optuživši nadređene da su im naredili da pucaju na demonstrante.

Policajci u uniformama i pripadnici tajne policije prošetali su glavnom ulicom u tom egipatskom gradu uzvikujući: "Policija i narod su zajedno".

Policija je bila na meti brojnih optužbi da je početkom osamnaestodnevnih protesta pustila zatvorenike iz nekoliko objekata širom zemlje, prije nego što se povukla s ulica.

Nasilje i učestale pljačke prisilile su narod da sam brani imovinu.

"Mi smo uz narod. Nasilje nije naša greška. Naredba je stigla od ljudi bliskim tadašnjem ministru unutarnjih poslova Habibu el-Adliju", rekao je jedan od policajaca koji učestvuje u maršu.

El Adli je smijenjen pošto je Mubarak na samom početku protesta rekonstruirao vladu.