Svijet
1

Zvaničnici UN-a u sirijskoj Madayi vidjeli su ljude koji umiru od gladi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Humanitarna pomoć koju su Ujedinjeni narodi (UN) poslali u Madayu, u Siriji, trajat će samo deset dana.

"Zvaničnici UN-a koji su otišli u bolnice na periferiji, vidjeli su ljude koji umiru od gladi", kazao je član lokalnog vijeća Madaye Jamel Ninavi.

On je naglasio da tamošnjem stanovništvu treba mnogo više namirnica da bi se njihovo zdravstveno stanje poboljšalo.

"Paketi koji su podijeljeni u ponedjeljak, trajat će tek deset dana", rekao je Ninavi i dodao kako oni žele da se otvore putevi za dostavu pomoći, da civili ne stradaju u vojnim sukobima, kao i da se odustane od politike izgladnjivanja.

Ljekar bolnice u Madayi Khaled Mohammed kazao je kako su u tu bolnicu stigli lijekovi za smirenje i protiv infekcija, ali da lijekovi za hronične bolesnike nisu stigli.

Mohammed je istakao kako više od 300 osoba treba biti smješteno u odjel intenzivne njege, ali da ih još uvijek nije moguće izmjestiti iz Madaye.

Madaya koju kontrolira umjerena sirijska opozicija, već sedam mjeseci se nalazi pod opsadom. Zbog toga što su postavljene eksplozivne naprave oko grada, stanovnici ne mogu napustiti teritoriju, a ni humanitarna pomoć ne može biti dostavljena ugroženom stanovništvu.

U ponedjeljak je prvi konvoj sa humanitarnom pomoći nakon dugo vremena i nakon većeg broja ljudi preminulih od gladi, stigla u Madayu.