Svijet
0

Zvaničnici UN-a pozivaju da se djeci osigura mirno djetinjstvo

FENA
Milionima djece širom svijeta uskraćeno je pravo da uživaju u djetinjstvu zbog izloženosti nasilju u konfliktima u svijetu, saopćili su danas zvaničnici Ujedinjenih nacija povodom Svjetskog dana djeteta.

"Odrastajući u konfliktima, djeca gube bezbrižno i naivno djetinjstvo pošto ih regrutuju da bi se borila i bila ubijena i ranjena, odvajaju ih od porodica i škole", naveli su u saopćenju specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a za djecu u oružanim konfliktima Radika Kumarasvami i šef mirovnih misija UN-a Alain Le Roy, objavljeno je na sajtu svjetske organizacije.

Kumarasvami i Le Roy su skrenuli pažnju na potrebe djece u Afganistanu, Burundiju, Čadu, Obali Slonovače, Demokratskoj Republici Kongu, Haitiju, Iraku, Libanu, Mjanmaru, Somaliji, Sudanu, Palestinskim teritorijama te svim drugim zemljama koje su pogođene sukobima.

Dvoje zvaničnika su istovremeno naglasili dostignuća koje su UN postigle tokom prošle decenije na zaštiti djece u oružanim sukobima, kao i potrebu da im bude osigurano mirnije djetinjstvo.

U zajedničkim naporima s organizacijom UNICEF i drugim partnerima, samo ove godine uz pomoć mirovnih snaga u DR Kongu oslobođeno je više od 1.000 djece iz redova oružanih grupa u toj zemlji.

U međuvremenu, Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton potvrdila je svoju privrženost zaštiti prava djece širom svijeta, naglašavajući da to ostaje ključna komponenta politike EU u zaštiti ljudskih prava, prenosi Tanjug.

U saopćenju objavljenom danas u Bruxellesu, Ashton je navela da se prava djece krše, nažalost, svuda u svijetu i da će nastojati da to bude okončano, ne samo u principu već i u praksi, kako bi sva djeca uživala u potpunosti u svojim pravima.