Svijet
0

Zvaničnici EU: Nikada nije bilo važnije sačuvati mir i prosperitet na Starom kontinentu

FENA
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Najviši zvaničnici Evropske unije poručili su danas povodom Dana Evrope da nikada nije bilo važnije sačuvati mir, jedinstvo i prosperitet na Starom kontinentu.

Predsjednik Vijeća EU Donald Tusk je u videoporuci koju je zajedno s 28 šefova država i vlada zemalja članica postavio na kanalu YouTube podsjetio da je EU nastala na ruševinama iz Drugog svjetskog rata zahvaljujući shvatanju osnivača evropskog projekta da se ciklus nasilja i osvete mora prekinuti.

"Oni koji su se prije 75 godina gledali preko nišana danas su najbliži prijatelji i partneri", rekli su Tusk i evropski lideri, i naglasili da se samo kroz jedinstvo mogu sačuvati prosperitet, sloboda i mir, prenosi Tanjug.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini je u poruci istakla da je EU svakodnevni mirovni projekt, te da će blok nastaviti da zajednički radi na rješavanju negativnih uticaja klimatskih promjena i osiguranja energetske budućnosti.

"Svaka članica, velika ili mala, stara ili nova, ima svoje mjesto za stolom i jednako vrijedan glas, a iako izgradnja jedinstva iz različitosti može da bude teška, stalna saradnja i strpljivi pregovori nas dovode do čvrstog konsenzusa", poručila je ona.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn je u saopćenju za medije kazao da je cilj EU da proširi uspjeh evropskog projekta van svojih granica i da učini da rat u susjedstvu Evrope postane nezamisliv.

"U vrijeme finansijske krize i previranja ponekad zaboravljamo šta je EU donijela, ne samo zemljama članicama nego i svojim građanima", trajni mir, političku stabilnost i prosperitet", istakao je.

Hahn je poručio da je politika proširenja i proaktivni odnos prema susjedima EU prirodni nastavak procesa koji su Robert Schumann i ostali osnivači EU pokrenuli prije 65 godina.

Danom Evrope obilježava se deklaracija u kojoj je Schumann 9. maja 1950. godine izložio svoju viziju ujedinjenog kontinenta na osnovu koje je nastala Zajednica za ugalj i čelik, prethodnica današnje EU.