"Ogromna ljudska greška"
0

Zvaničnici: Costa Concordia je prišla preblizu obali

SRNA
Traži se odgovor na pitanje kako se brod mogao nasukati tako blizu obale (Foto: AFP)
Traži se odgovor na pitanje kako se brod mogao nasukati tako blizu obale (Foto: AFP)
Rizični običaj kruzera da prođu blizu ostrva Giglio da bi pozdravili stanovnike, po svemu sudeći je doprinio tome da se luksuzni turistički brod Costa Concordia u petak uveče nasuče u blizini obala Toskane, rekli su danas zvaničnici i očevici.

Veliki kruzer težak 114.500 tona nasukao se na greben koji je udaljen samo 300 metara od obale zbog toga što je prišao suviše blizu tog toskanskog ostrva na putu za Savonu, u sjevernoj Italiji, navodi AFP.

Italijanski ministar odbrane Giampaolo Di Paola, koji je bivši admiral italijanske mornarice, rekao je da je uzrok katastrofe "ogromna ljudska greška".

"Brodovi takvih dimenzija ne mogu da plove toliko blizu obale zato što se tamo, kao što je poznato, nalaze stijene", izjavio je ministar na televiziji "RAI 3".

Neki očevici su ispričali da je posada kruzera priredila stanovnicima spektakularnu paradu dok je brod prolazio pored ostrva.

U prilog ovoj teoriji, list Stampa je danas objavio pismo, napisano u augustu prošle godine, u kome se gradonačelnik Giglia Sergio Ortelli zahvaljuje kapetanu Costa Concordije na "nevjerovatnom spektaklu" koji je priredio stanovnicima ostrva prilikom jednog prethodnog prolaska tim putem.

U nesreći je u petak poginulo najmanje pet ljudi, a 67 je povrijeđeno, dok spasilačke ekipe tragaju za još 15 putnika i članova posade.
Kapetanu Costa Concordije tužilaštvo je u subotu odredilo pritvor nakon višesatnog ispitivanja.