Svijet
0

Zvanične optužbe u zavjeri napada na američke avione

FENA
Britansko tužilaštvo za teroristička djela podiglo je optužnicu protiv jedanaest osoba umiješanih u navodne planove za obaranje više putničkih aviona na letovima iz Britanije ka Sjedinjenim Državama.

Drugih jedanaest osoba je još u pritvoru i pod istragom, dok je na slobodu puštena jedna žena od 23 osobe lišene slobode 10. augusta.

Osam osoba je u ponedeljak optuženo za zavjeru s ciljem vršenja ubistva unošenjem eksploziva u avione - dok su protiv tri osobe, među kojima su jedan 17-ogodišnjak i jedna žena s malom bebom - podignute optužnice zbog toga što su navodno znale za terorističku zavjeru, a nisu obavijestile policiju o njoj. Najviši policijski zvaničnik Peter Clarke je obim istrage nazvao ogromnim, rekavši da su istražitelji zaplijenili 400 kompjutera i 200 mobitela, zajedno s još osam hiljada drugih predmeta. On je rekao da je u istrazi pronađen i materijal za pravljenje bombi, hemikalije, električne komponente i videozapisi. Naglasio je da je istraga daleko od kraja, odnosno da će "biti globalnih razmjera".