Svijet
0

Žužul rješava gruzijsko-ruski raketni spor

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul doputovao je u Tbilissi da bi kao posebni izaslanik predsjedavajućeg OSCE-a pomogao da se razjasne okolnosti incidenta s padom rakete 6. augusta kod jednog gruzijskog sela, za koju Gruzija tvrdi da je ispaljena iz ruskog aviona, što Moskva poriče.

U ponedjeljak su ruski mediji izvijestili iz Tbilissija da se Žužul odmah po dolasku susreo s gruzijskim premijerom Zurabom Nogaidelijem i predstavnicima ministarstva odbrane a predviđen je njegov susret s predstavnicima tzv. nezavisne međunarodne ekspertne grupe koja istražuje incident.

Žužul će u utorak posjetiti oblast Gori, u kojoj je kod sela Citelubani pala raketa, koja pri padu nije eksplodirala i čiji je cilj, prema tvrdnjama Tbilissija, bila nedavno postavljena radarska stanica u blizini linije razdvajanja s otcijepljenom Južnom Osetijom.

Grupa eksperata iz SAD-a, Švedske, Letonije i Litvanije, kojoj su se 18. augusta pridružili i stručnjaci Velike Britanije, Estonije, Poljske i Francuske, zaključila je 15. augusta da je avion iz kojeg je ispaljena raketa došao iz pravca Rusije.

Zvanična Moskva je izrazila zabrinutost zbog takvoga "brzog zaključka" a u Gruziji su 16. i 17. augusta boravili ruski eksperti iz ministarstava vanjskih poslova i odbrane.

Oni su, nakon što im je Tbilissi predočio podatke koje ima, saopćili da ruski vojni avioni 6. augusta nisu narušavali gruzijski zračni prostor, da su gruzijski podaci "neuvjerljivi i proturječni" a da su ostaci rakete s mjesta pada kod kratera mogli biti donijeti s drugog mjesta gde je raketa eksplodirala.

Ruski eksperti su također naveli da su dokazi koji bi mogli razjasniti situaciju uništeni, tačnije dvije trećine detalja s rakete, uključujući i broj i detonator rakete koja pri padu nije eksplodirala, već su je gruzijski specijalisti naknadno aktivirali.

Na fotografijama ostataka rakete, pak, Rusi su uočili natpis na "stranom jeziku", kojeg nema na ruskim raketama H-58 za koje "nezavisna komisija" tvrdi da je upotrijebljena, prenio je Tanjug.

Rusija je prošle sedmice u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija blokirala predsjedničko, saopćenje sastavljeno na osnovu prijedloga Sjedinjenih Država, u kojem se osuđuje Rusija.