Svijet
0

Zuma: NATO je zloupotrijebio rezoluciju UN-a o Libiji

FENA
Jacob Zuma
Jacob Zuma
NATO je zloupotrijebio rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) na zaštiti libijskih civila od snaga Moammara Gaddafija s ciljem promjene režima i političkih ubistava, izjavio je u utorak južnoafrički predsjednik Jacob Zuma.

Zuma, koji je posjetio Libiju dva puta od marta uime Afričke unije (AU) u nastojanju da nađe rješenje za građanski rat u toj zemlji, izjavio je da je NATO prekoračio ovlasti koje mu daje rezolucija UN-a usvojena u martu, i odobrava upotrebu vojne sile za zaštitu civila, prenosi Reuters.

"I ranije smo govorili protiv zloupotreba dobrih namjera u rezoluciji 1973", izjavio je on u parlamentu.

"Snažno vjerujemo da je rezolucija zloupotrijebljena radi promjene režima, političkih ubistava i strane vojne okupacije", kazao je Zuma.

Ministri odbrane NATO-a trebali bi se sastati u utorak u Beogradu nakon što je američki ministar odbrane Robert Gates optužio neke evropske saveznike da nisu uložili dovoljno snage u misiju u Libiji za koju strahuje da bi mogla propasti.

Zuma je izjavio da dešavanja u Libiji naglašavaju potrebu za Afričkom mirovnom i sigurnosnom arhitekturom - planiranim tijelom za rješavanje kriza koje uključuje i vojne snage u pripravnosti.

Južnoafrički predsjednik kazao je kako se nada da će izvještavanje Vijeća sigurnosti UN-a od komiteta AU u srijedu dovesti do stvaranja zajedničke osnove u radu na trajnom rješenju krize u Libiji.