Svijet
0

Zukorlić pozvao na odbranu džamija

FENA
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić optužio je sinoć srpske vlasti za razdor u Islamskoj zajednici u Srbiji i pozvao vjernike da odbrane džamije od imama koji nisu, kako je rekao, shvatili poruku teube (pokajanja).

Na prijemu povodom Ramazanskog bajrama u Novom Pazaru, Zukorlić je pred nekoliko stotina pristalica poručio da "ako Srbiji treba srbijanski muftija neka islamsku zajednicu napravi u Beogradu".

"Taj muftija može biti udbaški, tajkunski, suljovski, ali ne može da bude u našim džamijama", rekao je Zukorlić i dodao da "oni hoće probeogradsku islamsku zajednicu u našoj ljepotici Altun-Alem džamiji".

Vrhovni Sabor Islamske zajednice Srbije smijenio je 3. oktobra Muamera Zukokrlića sa svih funkcija i za reisa-ul-ulemu imenovao tutinskog imama Adema Zilkića.

Sabor Islamske zajednice kojom rukovodi Zukorlić i čije je sjedište u Novom Pazaru je 6. oktobra je bezrezervno podržao Zukorlića, a on je nakon tog skupa pozvao, kako je rekao, "imame izdajnike" da se do 12. oktobra pismenim izjavama pokaju, a za pokušaj razbijanja Islamske zajednice u Srbiji optužio je "trokut koju čine Beograd, porodica Jusufspahić i tajnu policiju (UDBU)".

Govoreći o pokušajima rušenja sistema islamske zajednice na čijem je čelu već 14 godina, muftija je rekao da je te ljude "podržala licemjerna vlast u Beogradu, špijunski i tajkunsko-mafijaški krugovi", a za pokretača svega označio je, kako je rekao, čovjeka koji u crno zavija Sandžak 15 godina (Sulejman Ugljanin).

Zukorlić je rekao da su on i njegovi sljedbenici potcjenjeni i da su razbijači islamske zajednice mislili da su "oni muslimani 20 vijeka".

"Četrnaest godina se pripremamo za ovaj sistem islamske zajednice i nismo ni znali koliko je ona jaka dok nije bila ugrožena", kazao je muftija, čiji su govor pristalice pozdravile oduševljenjem i klicanjem.

Zukorlić je kazao još da njegovi neprijatelji žele da ga otjeraju i upitao gdje bi on to mogao da ode jer, kako je rekao, ako ode kod njih "biće im još teže".

On je pohvalio okupljene za ponašanje na jučerašnjem mitingu u Novom Pazaru i odao im priznanje za "visoko pokazanu svest, odlučnost, odgovornost, dostojanstvenost i civilizovanost".

Zukorlić je poručio da je božja volja da muslimani ostanu baš tu gdje jesu jer su se "otrgli od Bosne i Crne Gore, istjerani iz Ustava i šta nam je ostalo zadnje - islamska zajednica i vjera".

"Alah nas je na ovom području sačuvao što znači do hoće nešto sa nama i od nas", kazao je on, ističući da se od njih traži da prekinu veze sa Sarajevom ali da oni to neće učiniti jer je to, objasnio je, veza kao između djece i roditelja.

"Sarajevo ma kakvo da je, naše je kao babo i maka. Ima boljih roditelja na svetu, ali su naši roditelji naši i kao što ne možemo promijeniti roditelje ne možemo ni naš odnos prema Sarajevu".

Zukorlić je za napetu situaciju u Novom Pazaru i pokušaj razbijanja islamske zajednice ponovo optužio i beogradske medije za koje je rekao da su mislili da će sa jučerašnjeg mitinga izvještavati o mrtvima i ranjenima, ali da se to nije dogodilo.

On je ponovo pozvao sve pristalice da ne plaćaju pretplatu Javnom servisu RT Srbije sve dok ta medijska kuća ne promijeni odnos prema muslimanima.

Za nekorektno i neobjektivno izvještavanje on je optužio i novinsku agenciju Beta i Televiziju B92, i obrativši se novinarima direktno, kazao: "Nemojte sada ovo da prenesete kako vi to umijete da sam ih tergetirao".

Muftija je i drugim beogradskim medijima poručio da se "dobro zamisle", a za njihove dopisnike iz Novog Pazara je rekao da "oni žive ovdje među nama i da bi trebalo bolje da shvataju situaciju".

Podsjetivši da je jučer vratio diplomatski pasoš, muftija je rekao da ne želi da ga ima sve dok se "ovako radi njegovom narodu".

"Dipolomatski pasoši su privilegije, a ako je moj narod gažen ja neću diplomatske privilegije", kazao je on i istakao da možda to neće, kako je rekao, promijeniti odnos države prema muslimanima, ali da želi da bude isti kao njegovi sunarodnici.

U Novom Pazaru je jučer održan miting podrške reisu Zilkiću kao i kontramiting Zukorlićevih pristalica koje je na centralnom gradskom trgu razdvajao trostruki kordon policije, prenosi Tanjug.