Svijet
0

Zuckerberg uvodi internet u izbjegličke kampove

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg obećao je da će omogućiti internet konekciju u izbjegličke kampove UN-a, kao njegov doprinos u rješavanju izbjegličke krize.

Obraćajući se na Generalnoj skupštini UN-a, Zuckerberg je kazao kako uvođenjem interneta u izbjegličke kampove želi olakšati prijem pomoći kao i omogućiti izbjeglicama da održe veze sa svojim porodicama. On je ponovio kako će Facebook biti dio kampanje koja će raditi na tome da internet bude dostupan čitavoj planeti u narednih pet godina, prenosi BBC.

Također je istakao da internet može pomoći UN-u da ispuni svoje razvojne ciljeve, naročito u borbi protiv siromaštva.

Potpisnici kampanje pod nazivom Deklaracija Povezivanja su rock zvijezda Bono, glumica Charlize Theron, zatim biznismeni Bill Gates i Richard Branson te suosnivač Wikipedije Jimmy Wales. Zuckerberg je rekao da će Facebook raditi u saradnji sa Visokim komesarijatom UN-a za izbjeglice.

"Internet će omogućiti izbjeglicama bolji pristup pomoći te održavanju veza sa porodicama. Facebook je u jedinstvenoj poziciji da održava ovu žilu kucavicu", izjavio je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.

Pretpostavlja se da pristup internetu danas u svijetu ima oko tri milijarde ljudi, a plan je dostupnost za čitavu planetu.