Svijet
0

Zuckerberg se požalio Obami zbog američkog špijuniranja

Klix.ba
Mark Zuckerberg (Foto: AFP)
Mark Zuckerberg (Foto: AFP)
Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg izjavio je kako je američkom predsjedniku Baracku Obami izrazio svoje nezadovoljstvo zbog američkog špijuniranja.

On je napisao na svome blogu kako američka vlada treba biti prva kada je riječ o internetu, a ne predstavljati prijetnju za njega.

Njegovi komentari došli su dan nakon izvještaja da je Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) imitirala Facebookov server kako bi imala nadzor nad tom društvenom mrežom. Iz NSA su negirali da je ta vijest tačna, prenosi BBC.

No, Zuckerberg smatra da su SAD "uprskale stvari" špijuniranjem interneta, te dodao kako će trebati još dosta vremena za potpunu reformu u tom pogledu.

"Kada naši inžinjeri rade na poboljšanju sigurnosti, radimo to da bismo vas zaštitili od kriminalaca, a nismo mogli ni pomisliti da vas trebamo štititi od naše vlade", napisao je Zuckerberg korisnicima Facebooka.

Glasnogovornica Bijele kuće potvrdila je da je predsjednik Obama razgovarao sa Zuckerbergom u vezi sa izvještajima o aktivnostima obavještajne zajednice SAD-a.

Zuckerberg je na svome blogu dodao i kako je internet moćan, te mora biti zaštićen.