Zbog zločina protiv čovječnosti
0

Žrtve zlostavljanja tuže papu Benedikta XVI sudu u Hagu

FENA
Grupa SNAP podnijela tužbu sudu u Hagu(Foto: AP)
Grupa SNAP podnijela tužbu sudu u Hagu(Foto: AP)
Grupa žrtava seksualnog zlostavljanja od svećenika pedofila podnijela je Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu (ICC) tužbu protiv pape Benedikta XVI zbog zločina protiv čovječnosti.

Mreža žrtava zlostavljanih od (katoličkih) svećenika (SNAP) saopćila je danas da je podnijela tužbu sudu radi "poduzimanja akcije i procesuiranje pape" za "direktnu i nadzornu odgovornost za zločine protiv čovječnosti za silovanja i druga seksualna nasilja širom svijeta", prenosi AFP.

U saopćenju, organizacija SNAP sa sjedištem u New Yorku navodi da su članovi te organizacije iz Belgije, Njemačke, Holandije i SAD-a putovali u Hag kako bi potakli tužitelje da provedu istragu u sjedištu Rimokatoličke crkve u Vatikanu.

"Zločini nad desetinama hiljada žrtava, većinom djece, skrivani su od (crkvenih) zvaničnika na najvišem nivou u Vatikanu. U ovom slučaju, svi putevi zaista vode u Rim", navela je glasnogovornica američkog nevladinog Centra za ustavna prava (CCR) Pamela Spees, koji je pravni zastupnik SNAP-a.

SNAP je kao dokaz Haagu podnio više od 10.000 stranica materijala koji dokumentira pedofilske skandale.

AFP navodi da je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi odbio komentirati tužbu žrtava zlostavljanja od katoličkih svećenika širom svijeta upućenu na adresu ICC-a u Haagu.

Vatikan nije ratificirao dokument o osnivanju ICC-a.